„All W€ Nееd is кинти!“ – Зорба Гъркът*

1

След поредното „последно“ за Гърция миналата неделя и последвалите и предстоящи демагогски медийни логорейни анализи на родни и световни банкстери, перифразирам снайперийстки гледната точка на един разкаял се „икономически убиец“ – Джон Перкинс. Кои са по-точно МВФ и Световната банка? В края на деня за кого всъщност работите? За банките! Парите се създават в банката и неизбежно се връщат в банката. Те са истинските господари, заедно с корпорациите и правителствата, които подкрепят.

Физическото робство изисква хората да бъдат подслонени и нахранени. Икономическото робство изисква хората да подслонят и нахранят сами себе си. Това е най-изобретателната измама за социална манипулация, създавана някога. И по своята същност представлява невидима война срещу населението.

Дългът е оръжието за завладяване и поробване на обществата, а лихвите са неговите амуниции. И докато мнозинството не осъзнава тази действителност, банките заедно с правителствата и корпорациите продължават да усъвършенстват тактиката си за икономическа война, изграждайки нови бази, като Световната Банка и Международния Валутен Фонд (МВФ), както и създавайки нов тип войник.

„Има два начина да завладееш и поробиш една нация. Единият е чрез меч. Другият е дълг.”

Джон Адамс (вторият американски президент, 1735-1826 г.)

Точно както Федералния резерв държи американския народ в позицията на крепостни селяни, посредством вечен дълг, инфлация и лихва, така Световната банка и МВФ изпълняват тази роля в глобален мащаб.

Основната измама е проста! Поставяш една страна в дълг, или чрез собствената й недалновидност, или като корумпираш лидерите й. След това налагаш „условия” или „политика на изменение на инфраструктурата” често свеждащи се до обезценяване на валутата. Когато цената на валутата пада, с нея пада и цената на всички стоки които тя замества.Това прави местните ресурси достъпни за хищнически Държави на части от реалната им пазарна цена.

Раждането на икономическия убиец разказана в една черно-бяла статия

Джон Перкинс, МВФ, Световната банка, Гърция, кризаДжон Перкинс (John Perkins, former Chief Economist for Chas, T. Main Inc.) е бивш шеф в корпорация „Т. Мейн” и автор на книгата „Изповедите на Икономическия Убиец” (Confessions of an Economic Hitman). Това споделя във филма „Zeitgeist Addendum”…

„Ние, икономическите убийци, сме виновниците за създаването на Първата Истинска Световна Империя и действаме по много различни начини. Но вероятно най-честият е набелязване на дадена страна, която има ресурси, желани от нашите корпорации, като петрол и след това организираме голям заем за тази страна от Световната Банка или от нейни дъщерни организации. Но парите никога не стигат до държавата. Вместо това отиват в големи корпорации за изграждане на инфраструктурни проекти в тази страна – заводи, енергореактори, пристанища… Неща, облагодетелстващи малцина богати в тази страна. Заедно с нашите корпорации. Но всъщност парите не помагат на мнозинството от населението изобщо. Обаче тези хора, цялата държава остава с огромен външен дълг. Толкова голям дълг, че да не могат да го изплатят и това е част от плана… Не могат да го изплатят. И тогава ние, икономическите убийци, се връщаме и казваме – „Вижте, дължите ни много пари… Не можете да си платите дълга. Така че продайте си петрола много евтино на нашите петролни компании, позволете ни да построим военна база в страната ви или да изпратим войници в помощ на някое място като Ирак, или гласувайте като нас на следващото гласуване на ООН”…

МВФ, Световната банка, Гърция, кризаПриватизираме тяхната електрическа компания и техните водоснабдителни и канализационни системи, или те ги продадат на US корпорации или други многонационални корпорации. Получава се цяла пирамида и е съвсем типично. Така работят МВФ и Световната банка. Поставят една страна в дълг и то толкова голям, че да не може да го изплати и тогава се предлага да се рефинансира този дълг и да платят още повече лихви. И се изисква тези „quid pro quo”, както се казва, „условности” или „добро управление”, което всъщност означава, че трябва да си продадат ресурсите, включително много от социалните служби, компании за битови нужди, училищните системи понякога, наказателните системи, застрахователните системи, на чужди корпорации. Това е двойна-тройна-четворна примка! Прецедентът на икономическите убийци започна реално в началото на 50-те години, когато демократично избраният Мосадех беше избран в Иран… Смяташе се за надеждата за демокрация в Близкия Изток и по света. Беше „Мъж на годината” на сп. „Тайм”.Мосадех, time

Но една от идеите, които издигна и започна да прилага беше, че чужди петролни компании трябва да плащат на иранския народ много повече за петрола, който експортираха от Иран и иранците трябва да печелят от собствения си петрол. Странна политика. На нас не ни хареса, естествено. Но се страхувахме да направим каквото обикновено правехме, да изпратим военните. Затова изпратихме един агент на ЦРУ, Кърмит Рузвелт, роднина на Теди Рузвелт(Президент на САЩ). И Кърмит отиде с няколко милиона долара и беше много, много влиятелен и ефективен и за кратко време успя да свали Мосадех и издигна за заместник шахът на Иран, който винаги е бил благосклонен към петрола. Изключително ефективно.

Мосадех„Тълпи от хора в Техеран. Военни офицери заявяват, че Мосадех се е предал и режимът му на диктатор в Иран е приключил. Портрети на шаха се разнасят по улиците, докато симпатиите се променят. Шахът е посрещнат у дома”.

Обратно в САЩ, във Вашингтон, някои хора се огледаха и казаха – „Уау, това излезе много евтино”. Така се създаде изцяло нов начин за манипулация на държави, за създаване на Империя. МосадехЕдинственият проблем с Рузвелт бе, че той носеше карта на агент на ЦРУ и ако бъдеше заловен, последиците можеха да са доста сериозни. Много бързо в този момент се взе решение да се ползват частни консултанти, да се изпратят парите през Световната банка или МВФ или друга такава агенция, да се наемат хора като мен, работещи за частни компании. А ако ни хванат, няма да има връзки с правителството.

Когато Арбенц стана президент на Гватемала, страната беше до голяма степен в ръцете на „Юнайтед Фрут Къмпани” и големите многонационални корпорации. Арбенц използваше този лозунг – „Знаете ли, искаме да върнем земята на хората”. И щом взе властта, провеждаше политика точно в тази насока – даваше земята отново на хората. „Юнайтед Фрут” не хареса това особено. Арбенц, ГватемалаИ затова наеха фирма за връзки с обществеността, направиха голяма кампания в САЩ, за да убедят народа на САЩ, гражданите на САЩ, пресата на САЩ и конгреса на САЩ, че Арбенц е Съветска марионетка и че ако му позволим да остане на власт, Съветите ще имат база в това полукълбо. А по това време цареше голям страх у всички от червения терор, комунистическия терор. Така че накратко, от тази PR кампания произлезе ангажимент от страна на ЦРУ и военните да елиминират този човек. И всъщност го направихме.

Арбенц, ГватемалаИзпратихме самолети, войници, изпратихме „чакали”, изпратихме всичко, за да го елиминираме. И го елиминирахме. Веднага щом падна от власт, следващият, който пое властта на практика върна всичко в ръцете на големите международни корпорации, включително „Юнайтед Фрут”.

Еквадор от много, много години се управляваше от проамерикански диктатори, често сравнително брутални. Тогава се реши, че ще се проведат наистина демократични избори. Хайме Ролдос се кандидатира и основната му цел, според него, щеше да бъде да се увери, че ресурсите на Еквадор се използват за благото на народа. И спечели. Съкрушителна победа.

С повече гласове, отколкото който и да е друг, на които и да е избори в Еквадор. И започна да прилага тази политика. Да се увери, че печалбите от петрол отиваха в помощ на народа.  Е това не ни хареса тук, в САЩ. Аз бях изпратен като един от няколко Икономически Убийци, да разубедим Ролдос. Да го корумпираме. Да обърнем позициите му, да намекнем:

„Ок, нали знаеш, можеш да станеш много богат ти и семейството ти, ако ни играеш по свирката, но ако продължаваш с тази политика, ще си отидеш”…

РолдосНе ни послуша… Беше убит… Веднага щом се разби самолета, цялата зона беше отцепена. Единствените допуснати там бяха US военни от близката база и част от еквадорските военни. Когато започна разследване двама от ключовите свидетели загинаха в автомобилни катастрофи, преди да имат шанс да свидетелстват. Много, много странни неща се случиха покрай убийството на Хайме Ролдос. РолдосАз, като повечето хора, следящи случая нямам абсолютно никакви съмнения, че беше атентат. И разбира се, на моята позиция като икономически убиец, аз винаги съм очаквал нещо да се случи с Хайме, дали ще бъде заговор или атентат, не бях сигурен, но че щеше да бъде елиминиран, защото не се корумпира. Той не позволи да го корумпираме, както искахме…

Торихос, ПанамаОмар Торихос, президентът на Панама, беше един от любимите ми хора. Наистина искаше да помогне на страната си. И когато опитах да го подкупя, ми каза:

„Виж Джон (викаше ми Хуанито), виж Хуанито, не ми трябват парите. Това, от което се нуждая е страната ми да бъде третирана справедливо. Искам САЩ да изплати дълговете, които дължите на народа ми за цялото разрушение, което направихте тук. Искам да съм в позиция да помагам на други латиноамерикански страни да спечелят независимостта си, да се освободят от това ужасно присъствие от Севера. Вие ни експлоатирате толкова лошо. Искам Панамския канал да е обратно в ръцете на панамския народ. Това искам. Така че остави ме на мира, нали, не се опитвай да ме подкупваш”.

Беше 1981 г. и през май Хайме Ролдос беше убит. И Омар разбираше това много добре. Торихос събра семейството си и каза:

„Аз съм следващият, всичко е наред, защото изпълних това, за което дойдох – предоговорих Канала. Той ще бъде вече в наши ръце, тъкмо приключихме преговорите с Джими Картър”.

Джими КартърПрез юни същата година, само няколко месеца по-късно, той също загина при самолетна катастрофа, която несъмнено бе изпълнена от „чакали” на заплата в ЦРУ. Огромен обем доказателства, че един от охранителите на Торихос му е предал в последния момент, като се качвал на самолета, малък диктофон, в който е имало бомба…

Торихос, ПанамаИнтересно ми е как тази система продължава почти по същия начин с години, години, години, само че икономическите убийци са станали все по-добри и по-добри. След това, съвсем наскоро, се примирихме със събитията във Венецуела. През 1998 г. Уго Чавес бива избран за президент, следвайки дълга линия на президенти, които бяха много корумпирани и разрушиха икономиката на страната. И Чавес бе избран след всичко това.

Чавес, ВенецуелаЧавес се изправи срещу САЩ и го направи главно, като изиска венецуелския петрол да се използва в помощ на венецуелския народ. Е това не ни хареса, тук в САЩ. Така, през 2002 г. имаше заговор, което беше без съмнение според мен(и повечето хора), че ЦРУ стои зад този заговор.

Начинът, по който беше изпълнен заговорът беше много подобен на това, което Кърмит Рузвелт направи в Иран. От манипулирането на хората да излезят на улиците, до бунтовете, протестите, да кажат, че Чавес е непопулярен. Ако може да намерите няколко хиляди души да направят това, телевизията може да го направи да изглежда сякаш е цялата страна и нещата започват да се размножават. Само че в случая с Чавес, той беше достатъчно умен и хората стояха силно зад него и го преодоляха. Това беше феноменален момент в историята на Латинска Америка… Ирак, е идеален пример за начина на работа на цялата система.

Ние, „икономическите убийци”, сме първата линия на защита. Ние отиваме, опитваме се да корумпираме правителствата и да ги убедим да вземат големите заеми, които после използваме като лост, за да ги управляваме. Ако ние се провалим, както аз се провалих в Панама с Омар Торихос и Еквадор с Хайме Ролдос, хора, отказващи подкупите, тогава втората линия на защитата е да пратим „чакалите”. И чакалите или свалят правителството, или извършват атентат. Щом това се случи и дойде ново правителство, нещата се променят коренно, защото новия президент знае какво може да му се случи.

Саддам ХюсеинВ случая с Ирак, и двата метода се провалиха. „Икономическите убийци” не можаха да стигнат до Саддам Хюсеин. Опитахме много упорито, да го убедим да приеме договор подобен на този на династията Сауд, в Саудитска Арабия, но той не го прие. И „чакалите” отидоха да го елиминират. Не успяха. Охраната му беше много добра. Все пак, той по едно време беше работил за ЦРУ. Беше нает да убие един бивш президент на Ирак, и се провали, но познаваше системата. И през 1991 г. изпратихме военните и унищожихме иракската армия.

Джордж БушНа този етап решихме, че Саддам Хюсеин ще се поддаде. Можехме да го ликвидираме в този момент, разбира се, но не искахме. Той е типа силен мъж, който харесваме. Той контролира хората си. Мислехме, че може да контролира кюрдите и да държи иранците на границата си, и да добива петрол за нас. И щом ликвидирахме войската му, мислехме, че ще се поддаде.

И икономическите убийци се върнаха през 90-те без успех. Ако бяха успели той още щеше да управлява. Щяхме да му продадем всички изтребители, които поиска и всичко, което поиска, но не можаха, не постигнаха успех. Чакалите пак не успяха да го елиминират, и пак изпратихме военните и този път довършихме работата и го ликвидирахме. И по време на това подписахме някои много изгодни строителни договори да изградим наново страната, която всъщност разрушихме. Което е доста добра сделка, ако притежаваш строителни компании, големи компании. Ирак е пример за трите етапа. „Икономическите убийци” се провалиха там. „Чакалите” се провалиха. И като крайна мярка военните влязоха.

Ирак, затворИ по този начин ние наистина създадохме Империя, но го направихме много, много деликатно. Това беше тайна. Всички империи в миналото са били построени от военните, и всички са знаели, че се изграждат. Британците са знаели че създават империя, Французите, Германците, Римляните, Гърците… И са били горди с това. Винаги са имали извинение, като разпространение на цивилизацията, на религията, нещо такова, но са знаели че го правят.

Саддам ХюсеинНие не осъзнаваме. Мнозинството от хората, в САЩ, си нямат представа, че живеем от благата на нашата тайна империя. Че днес има повече робство по света, от когато и да било.

И следва да се запитате… ако това е Империя, кой е Императорът? Явно президентите на САЩ не са Императори. Императорът не бива избиран, не служи определен мандат, и не отговаря пред никой, всъщност. Така че, не може да категоризираме президентите така. Еквивалент на Император е това което наричам „Корпоратокрация”.

корпоратокрация„Корпоратокрацията” е тази група индивиди, които управляват най-големите корпорации. И те наистина действат като Императорите на тази Империя. Те контролират медиите, или чрез директна собственост, или чрез реклами. Те контролират повечето политици защото им финансират кампаниите, или чрез корпорациите или чрез лични дарения, които идват от корпорациите. Никой не ги избира, не служат ограничен мандат, не отговарят пред никой, и на самия връх на корпоратокрацията наистина не можеш да кажеш дали този човек работи за частна корпорация или за правителството, защото постоянно се местят ту насам, ту натам. Имаме човек, който в един момент е президент на голяма строителна компания като Халибъртън, а в следващия е вицепрезидент на САЩ. Или президента, който е бил в петролния бизнес. И това е независимо дали има демократи или републиканци на власт. Получава се движение напред-назад през въртяща се врата. И в определен смисъл, правителството ни е в сянка в голяма част от времето, и политиката се провежда от корпорациите на едно ниво или друго. На практика, постановленията на правителството се правят от „Корпоратокрацията”, и се представят на правителството и така стават държавна политика.Това е изключително уютно партньорство. Това не е „теория на конспирацията” в никакъв случай. Тези хора не е необходимо да се събират и да плетат интриги. Те всички просто работят под една обща директива и тя е максимални печалби, без оглед на последствията за обществото или околната среда. Този процес на манипулация от „Корпоратокрацията” чрез използването на дълга, подкупите и политическите преврати се нарича – Глобализация.

Нека повторим: Точно както Федералния резерв държи американския народ в позицията на крепостни селяни посредством вечен дълг, инфлация и лихва, така Световната банка и МВФ изпълняват тази роля в глобален мащаб.

Основната измама е проста! Поставяш една страна в дълг, или чрез собствената й недалновидност, или като корумпираш лидерите й. След това налагаш „условия” или „политика на изменение на инфраструктурата” често свеждащи се до обезценяване на валутата. Когато цената на валутата пада, с нея пада и цената на всички стоки които тя замества.Това прави местните ресурси достъпни за хищнически Държави на части от реалната им пазарна цена.

Големи финансови съкращения за социални програми, обикновено включват образованието и здравеопазването, компрометирайки добруването и интегритета на обществото, оставяйки населението податливо на експлоатация. Приватизация на държавни фирми… Това означава, че важни за обществото системи могат да бъдат купени и управлявани от чужди корпорации, с цел печалба. Например през 1999 г. Световната банка настоява Боливия(боливийското правителство) да продаде гражданското водоснабдяване на третия си по големина град, на US компанията „Бехтел”. Веднага сметките за вода на и без това бедното население скачат до небето. Едва след цялостен бунт на местните жители договора с „Бехтел” е анулиран. Следва либерализация на търговията или отварянето на икономиката, чрез премахване на ограниченията за външна търговия.

Това дава почва за набор от издевателски икономически изяви, като например транснационални корпорации вносители на масово произвеждани стоки, подбиващи цените на местните производители и съсипващи местната икономика. Такъв пример е Ямайка, която след приемане на заем и условия от Световната банка загуби най-ценните си пазари на земеделски култури в конкуренция със западни стоки. В наши дни безброй фермери са без работа, неспособни да се конкурират с големите корпорации. Друг вариант е създаването на голям брой, привидно незабелязани, нерегулирани, фабрики при нечовешки условия, които се възползват от наложените икономически трудности. В допълнение, поради дерегулация на производството, разрушаването на околната среда е постоянно докато ресурсите на страната се експлоатират от безразличните корпорации, умишлено изхвърляйки големи количества замърсители. Най-големия процес за замърсяване на околната среда в световната история, се води от името на 30 000 еквадорци и жители на Амазонка, срещу корпорация „Тексако” (Texaco), която сега е притежавана от „Шеврон”(Shevron), тоест срещу „Шеврон” за действията на „Тексако”. Замърсяването е оценено на повече от 18 пъти това, което „Ексон Валдез” изхвърли на брега на Аляска.

Повърхностен поглед върху представянето на Световната банка показва, че тази институция, публично претендираща да помага за развитието на бедни страни, и борба с бедността, не е направила нищо освен да я увеличи и да увеличи разликата в богатството, докато корпоративните печалби хвърчат. За периода 1985 – 2000 г. живеещите с по-малко от долар на ден са се увеличили с 18%.

Дори Обединения Икономически Комитет на САЩ признава, че едва 40% от всички проекти на Световната банка са успешни. В края на 60-те години Световната банка се намесва в Еквадор с огромни заеми. През следващите 30 години бедността там се е увеличила от 50% на 70%. Безработицата и частичната заетост са се увеличили от 15 на 70%. Гражданския дълг – от 240 млн. на 16 млрд., дела от ресурси в ръцете на бедните от 20% става 6%. През 2000 г. 50% от националния бюджет на Еквадор отива за изплащане на дългове.

Важно е да се разбере – Световната Банка е всъщност банка от САЩ, защитаваща US интереси, защото САЩ притежават правото на вето над нейните решения, като най-големия доставчик на капитал.

МВФИ откъде банката е взела тези пари? Взела ги е „от въздуха” чрез банковата система за частичен резерв. От стоте най-силни световни икономики, на базата на годишен БВП(брутен външен продукт), 51 са корпорации, 47 от тях са базирани в САЩ. „Walmart”, „General Motors” и „Exxon” са по-силни икономически от Саудитска Арабия, Полша, Норвегия, Южна Африка, Финландия и много други. И докато защитни търговски бариери биват разбити, валути обединявани и манипулирани на пазара и държавни икономики биват преобръщани в полза на отворената конкуренция и глобалния капитализъм – Империята се разширява.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. Петър на

    Световното робство е факт не от днес и вчера. И въпреки, че досега властта не беше концентрирана, тепърва големите играчи ще започнат война помежду си. Е тогава вече ще стане страшно.

Коментирай в Delo.bg