Непознатите поверия навръх Въведение Богородично (Ден на християнското семейство)

0

На 21 ноември християните отбелязват Въведение Богородично! На този ден, според православната църква, се е случило едно знаменателно събитие. Дева Мария е била обречена на Бога от своите родители още преди раждането си.

След като станала на 3 годинки, нейното семейство я завело в Йерусалимския храм. Всички съпроводили Богородица през града до храма със запалени свещи, където светата Дева била оставена на най-долното стъпало. За всеобщо учудване малката Мария се изкачила съвсем сама по стръмните 15 стъпала. Посрещнал я първосвещеник Захарий – бащата на Св. Йоан Кръстител. Щом станала на годините на младите възпитанички на храма, тя била върната на своя родственик Йосиф. От тук насетне той трябвало да бди над нея.

Голяма Богородица, Дева Мария, МарияМария значи щастие! А Вие колко Марии познавате?

 

За първи път Въведение Богородично се празнува като голям храмов празник през далечната 715 година. На празника, който попада в периода на Коледните пости вярващите приемат Свето причастие.

21 ноември е приет от църквата и като Ден на християнското семейство. На този светъл празник фамилното ходене на църква напомня духовните задължения на родителите към своите деца.

У нас от 1929 г. този ден е признат официално от Светия Синод на БПЦ за Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Празникът напомня на семействата и учителите, че трябва да възпитават във вяра и благочестие децата, в послушание и чистота на нравите.

Икона и благовонна пръст в манастир край Солун лекуват безплодие

 

След като се е помолило и е запалило свещичка в храма, цялото семейство сяда на трапеза с топла питка, вкусна гозба и чаша вино за родителите. По този начин се заздравява връзката между всички във фамилията. Масата след вечеря се оставя неразтребена. Поверието е, че Богородица ще дойде през нощта, за да благослови дома и да опита от гозбите на трапезата.

На 21 ноември старите българи казват, че се гадае за времето през идната година. Ако е дъждовно или вали сняг, зимата ще бъде снежна, лятото – дъждовно, а реколтата ще е изобилна. Слънчево ли е времето, зимата ще е люта, а лятото сухо. Според преданията, нощите от 11 до 21 ноември се наричат Мратински нощи. Те са много по-лоши и от т.нар. Погани или Мръсни дни (от 25 декември до Богоявление), тъй като през тях човек може лесно да се разболее.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg