Йорданка Христова: „Аз съм си вашето Данче“

0

Шармантната и пленителна Йорданка Христова изнесе най-интимния рецитал в живота си на 19 ноември в препълнената зала 1 на НДК. Легендата на родната естрада бяха дошли да чуят и видят хора не само от всички краища на България, но и отвъд Атлантика.

Вечната жена на родната сцена беше подбрала букет от композиции, които не са толкова популярни, умело вплетени с испански стандарти и вечните ѝ шлагери.

По време на продължилия два часа и 20 минути концерт Йорданка Христова не отпи и глътка вода, нито пък приседна на високия стол на сцената, поставен за кратък отдих между песните.

Изпълнителката на „Делфините“ и „Янтра“ подчертано беше решила подредбата на песните по един фин и бутиков начин, а публиката не остана безучастна и по време на нечуваната до момента латино версия на визитката на Алла Пугачова „Миллион алых роз“, а след това я аплодираше и на „Nah Neh Nah“ на Vaya Con Dios.

Много колеги бяха гости на Йорданка Христова по време на юбилейния ѝ концерт – сред тях дует Ритон, Михаил Белчев и съпругата му Кристина, Веселин Маринов, Маргарита Хранова и др. Сцената беше обсипана с кошници от президента Радев, столичния кмет Фандъкова, министъра на културата Банов и още много държавни величия.

Публикувахте от Kostadin Filipov в Понеделник, 19 ноември 2018 г.

Между всяка песен Йорданка Христова не скриваше пословичното си чувство за хумор и уникалната си самоирония:

„Имам ветрила във всички цветове. На моите години и вие ще имате ветрила“

или

„Ако бях звезда, сега някой щеше да върви подир мен, но аз съм си вашето Данче“,

докато за малко не изпусна един от десетките букети от верните ѝ почитатели.

Йорданка ХристоваЙорданка Христова: Светкавиците над Бермудския триъгълник се усещаха сякаш някой обстрелва самолета

По време на спектакъла „Моят път – любов“ Данчето разказваше непознати истории от своето минало и почиташе с песни паметта на музикални корифеи, които са ѝ дали много през нейната 55-годишна певческа кариера. Сред тях бяха патриархът на естрадната музика Йосиф Цанков, шлагерният Тончо Русев, модернистичният Александър Бръзицов, хитовитe Стефан Димитров и Морис Аладжем, кубинската звезда с няколко „Грами“-та Чучо Валдес и много други композитори и текстописци, работили с нея през годините.

Неземна Yordanka Hristova!

Публикувахте от Kostadin Filipov в Понеделник, 19 ноември 2018 г.

И тъй като Йорданка Христова по традиция прави голям концерт на всеки пет години, обеща, че през 2023 година ще бъде домакин на нов голям спектакъл, но в „Арена Армеец“. Еуфорията на публиката беше за кратко, след като уточни, че никога не би причинила на своите почитатели преживяване в „пластмасова“ зала.

„Винаги съм била вярно куче“ –

призна от сцената голямата изпълнителка относно мъжете, които е обичала. Песента, която последва беше „Аз търся верността“, по музика на великия Хосе Фелисиано.

Признанията между песните не спираха да връщат всички в залата към колоритното минало на любимката на няколко поколения българи и… кубинци:

„Сто и двайсет пъти съм обиколила земното кълбо със самолет“,

„Оперираха ме от катаракта и виждам перфектно хората в залата. Има и минус в цялата работа, защото сутрин като се погледна в огледалото, виждам колко съм се сбръчкала“,

„Сестра ми беше причината да пея. Тя ми показа как да намеря истинската любов. Долетя от Сан Франциско, специално за концерта“

Данчето просълзи публиката с една от последните композиция на Йосиф Цанков – „Прощално“, по стиховете на Никола Вапцаров, а в памет на хитмейкъра Тончо Русев изпълни любимата му песен – „Незабрава“, в оригинално изпълнение на покойната Катя Филипова.

Тончо РусевТончо Русев – „Всичко е музика“ и „Незабрава“

 

Малко преди финала прозвучаха „Като испанка“ и „Ще продължавам да пея“

Концерт, който ще се помни дълго! Обичаме те, Данче!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg