Мария значи щастие, вяра, сила! А Вие колко Марии познавате?

0

На 15 август за Светото писание е денят, в който Божията майка напуска земния живот, за да отиде при сина си. Празникът е известен като Успение /заспиване/ на Света Богородица и се чества както от източноправославните християни, така и от католиците. Това е един от дванайсетте големи празници в църковния календар.

3 дни преди смъртта на Пресветата Дева Архангел Гавраил ѝ съобщава желанието на Бог да я вземе в царството си, за да царуват вечно заедно. Последното желание на Пресветата Богородица е било да види заедно всички Свети апостоли. Чудо е начинът, по който те се пренесли пред дверите на дома й в Йерусалим, закъснял единствено Тома.

3 дни по-късно сам Иисус Христос, обкръжен от светци и ангелски ликове, слязъл от небето за душата на майка си. Погребват я в Гетсиманската градина, в пещера и затварят с камък входа й. Дни по-късно, когато апостол Тома го отворил, за да почете светицата, открил само нейната плащеница. Другите апостоли, събрали се около трапезата, чули ангелско пеене и видели пречистата Дева Мария в облаците, която казала: „С Вас съм през всички дни, радвайте се.

Това чудо се случило именно на 15 август – денят, определен от църквата като Голяма Богородица. Извършва се света литургия и ритуалът „въздигане на хляба„. На днешния ден се чества явяването на Божията майка след нейното възкресение, а на Малка Богородица – 8 септември, се чества нейното рождение.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Песни за Мария и Мариана10 български песни за Мария и Мариана

 

Миряните на 15 август влизат в храм, за да се поклонят пред Христовата майка и да потърсят покров и решение на своите житейски проблеми. Дава се курбан за плодородие, за здраве и живот. На трапезата трябва да има прясна погача с орнаменти, царевица, варено жито, тиква и пилешка каша. Десертите са грозде и диня.

Твърди се, че всяка втора жена в света носи свещеното име Мария, както и производните му – Мара, Марияна, Мариана. Друго предание пък гласи, че

човек е толкова щастлив, колкото близки и познати с името Мария има в обкръжението си. А Вие преброихте ли ги?

Бъдете благословени, Марии! Радвайте света с любовта и вярата си! Щастието и здравето да Ви съпътстват през целия Ви земен път!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg