Икона и благовонна пръст в манастир до Солун лекуват безплодие

0

Малко българи знаят, че едва на няколко километра от Солун има манастир, в който се стичат миряни от целия източноправославен свят, за да получат изцеление и да отдадат почит на един сравнително нов светец. Светата обител се казва „Св. Йоан Богослов“ в селцето Суроти, а името на светеца, канонизиран през януари тази година е Паисий Светогорски. Още преди  ликът му да бъде причислен към светците на православната църква, Паисий е бил канонизиран в сърцата на всички вярващи.

икона, св. Паисий, манастир

Паисий пред килията „Панагуда“

Св. Паисий е преминал през всички нива на тежкия монашески живот. Своя отдаден живот на църквата е започнал в Света гора. Той е участвал във възстановяването на обителта Стомиан в Пеерия, бил е и на Синайската планина, а след това се е върнал в Света гора. Св. Паисий е завършил своя земен път на 12 юли 1994 г. в основаната лично от него женска света обител „Св. Йоан Богослов”, където сам приживе е пожелал да бъде гробът му. На него се стичат всекидневно християни от всички източноправославни държави.

Паисий имал особения дар да утешава хората. От негова молитва, която по думите на очевидци „можела да пробие и камък„, се излекували слепи, безплодни, глухи, бесни и парализирани хора. Освен гроба на канонизирания на 13 януари тази година светец, в манастира „Св. Йоан Богослов“ е и чудотворната икона на преподобния Паисий Светогорец. Тя се дава за благословение на поклониците.

икона, св. Паисий, манастир

Икона на преп. Паисий Светогорец, която се дава за благословение на поклонниците в манастира „св. Йоан Богослов“, Суроти, Гърция. Изписана е от сестрите на манастира. Да бъде този свят образ благословение за всички, които с вяра пристъпват към гроба на преподобния Паисий, а също за всички, които не са могли да посетят това благословено място!

Приживе, в който и манастир да е служил, Св. Паисий не е отказвал помощ никому, не давал никога и празни обещания. Непрекъснато при него е имало хора, почти денонощно. Светецът е спял едва по 2 часа, а през останалото време е водил дълги беседи с млади хора, посегнали към дрогата. Почти във всички случаи е успявал да ги откаже от зависимостта. Ето какво си спомня бившият полицейски шеф в Атон Ставрос Валидис:

“Над 300 души миряни идваха дневно в Света гора през ноември 1991 година. От тях половината богомолци искаха да се срещнат с Паисий.”

Ставрос Валидис разказва и за друг случай, при който е придружавал делегация от светила в науката, дошли при канонизирания за светец Паисий, чието светско име е Арсений Езнепидис.

„Единият от учените попита Паисий за бъдещето на Обединена Европа, а той отвърна, че след години ще се засилва национализмът и че Втората световна война по никакъв начин не е забравена, с тази разлика, че сега участвалите в нея се зоват партньори. „Европейските държави ги чакат социални бунтове“, им  казал тогава монахът.“

Светецът предсказал и това, което се застигна гърция тази година:

“Налози, които гърците не ще могат да плащат. Очакват се бунтове, но ще бъдат потушени с някакви облекчения. Ще има честа смяна на правителствата в Гърция. Ще се премахват едни, ще се гласуват други закони. Ще има глад и напрежение, но няма да е за дълго.”

Гробът на светеца в двора на светата обител е съвсем обикновен. На него има дървен кръст, а пред него – мраморна плоча с надпис. Щом всеки, дошъл да се помоли за изцерение се наведе, за да я целуне, го лъхва ухание на миро. От манастира са категорични, че това не било случайно, а самиат аромат идвал от пръстта.

икона, св. Паисий, манастир

гробът на Св. Паисий

Голяма е популярността на манастира „Св. Йоан Богослов“ в селцето Суроти и по всичко личи ще догони, а и може би ще надмине по брой посетители друго свещено място в съседна Гърция – Метеора.

Ако сте решили да посетите светата обител и да се помолите на гроба или на иконата на Св. Паисий Светогорец, помнете, че понеделник, сряда и петък са дни, в които не се приемат посетители. Във всички останали дни от седмицата вратите се отварят след края на литургиите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg