Архангеловден – празник на светлината и доброто

0

Архангеловден е днес! Църквата почита паметта на Свети Архангел Михаил.

Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, които стоят пред престола на Господ. Архангелът е водач на небесното войнство от архангели и ангели, а празникът на 8 ноември е вторият от есенния цикъл по значимост след Димитровден.

АрхангеловденЗакрилата на Архангел Михаил е важна в борбата с изкушенията за миряните, както и за духовно-нравствения им живот. Светецът, който почитаме по стар обичай на 8 ноември е символ на светлината, доброто и справедливостта. Той е изобразяван в иконографията в ръка с копие, тъпчещ дявола с краката си.

Архангеловден се свързва с почитта към човешката душа и покойниците. На светецът е нелеката задача да отделя душата на човека от тялото, ето защо съботата преди 8 ноември е Архангелова задушница – най-тежката от трите през годината.

Върху обредните хлябове за празника пластиката наподобява тази на приготвяните за помен или погребение. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя:

„Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!“

В части от страната на Архангеловден се коли курбан за светеца.

Да почерпят всички с имена Ангел, Михаил, Ангелина, Михаела, Райна, Райчо, Рангел.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg