Тъй рече Маргарита

0

Да прекараш вечерта в компанията на Маргарита Петкова и част от стиховете ѝ е благословия. И въпреки че Маргаритините думи-бижута за масово поразяване са дар свише и е хубаво да се приемат насаме и съсредоточено, за миг дори не усетих да ми пречат нейните почитатели в Клуба на СБЖ. Те само доказваха колко жадна е българската публика за качествена мерена реч.

62 чисто нови стихотворения са събрани в новата книга на Кралицата на съвременната поезия. Писани в продължение на четири години, а всяко от тях започва с „Тъй рече Виктор…“  докато вечеряше, докато не спеше, докато валеше, докато шофираше…

Виктор пие бира и реди рими, Виктор с чаша чай в ръката създава поредна строфа, Виктор на Разпети Петък или в деня на Йосиф, Виктор намига весело, гледа жаравата или просто между другото.

Маргарита Петкова призна, че както Виктор е пристигнал сам и внезапно, така и си е тръгнал като на шега.

А на компютъра ѝ оставил за зестра 62 шедьовъра от четиригодишната им платонична връзка.

В нея Виктор е бил отвеян, саркастичен, зъл, дори неприлично сантиментален, но винаги честен. Дори е избрал и вътрешните рими, а Маргарита… тя се съгласила.

А кой е Виктор? Както е възкликнал Флобер: „Мадам Бовари – това съм аз“, тъй рекъл и Виктор, а

„Любовта е с цвят на нощи и на водки недопити.
Любовта е истеричка – бял кахър и лепкав репей.
Любовта е с цвят на всичко. Но очите ти са слепи.“

Тъй рече Маргарита!

снимки: Ивелина Чолакова

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Маргарита Петкова: Първият самолет е като първата любов

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg