Димитровден – традиции, трапеза, поверия

0

Денят на Димитър Мироточиви Солунски се чества на 26 октомври от източноправославната църква. Великомъченикът е роден през III век в Солун, а неговият баща е тогавашен градоначалник. След смъртта му император Максимиан Херкул дава поста да управлява града на Димитър. Всички в града го приемат с голяма почит и радост. Той изповядва открито и славославя християнската вяра.

Следващият император Галерий обаче, остава недоволен от поведението му и нарежда да бъде хвърлен в тъмница. Преди да бъде осъден, по време на молитва, войници нахлули в килията на Димитър и го убили с копие. Църквата го провъзгласява за великомъченик, а миряните от Солун го почитат като покровител на града.

Свети Димитър, ДимитровденОт днешния 26 октомври, Димитровден започва зимата.

Св. Димитър, който е по-големият брат на Св. Георги, е покровител на студа и зимата. На този ден се прибират на сухо селскостопанските рала, подреждат се и дървата за огрев през студените зимни дни. В някои части у нас се следи за “полазника”, т.е. този, който ще прекрачи първи прага на дома. Добър човек ли е или имотен, годината, която идва ще е изобилна и здрава.

Вярва се още, че ако луната срещу празника е пълна, в кошарите ще има агънца, кошерите ще са пълни с мед, а пчелите ще се роят. За иманярите в нощта срещу Димитровден небето сякаш “се отваря”, а скритите дълбоко в земята жълтици проблясват със синкав пламък.

Ястията за празничната трапеза са яхния от пиле, гювеч, курбан от овче месо, пита с ябълки, тиква, печени ябълки и варена царевица. Да почерпят всички, които носят името или производни имена на Св. Димитър.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg