Архангелова задушница

0

В съботния ден, който предхожда деня на Свети Архангел Михаил, се отбелязва най-тежката от трите големи задушници в годината – Архангелова. В съботата преди 8 ноември се почитат починалите ни роднини и близки, отдава се признателност и на загиналите воини от редиците на Българската армия.

Архангел Михаил, Архангеловден, Архангелова задушницаПредхождаща Архангеловден, днешната Архангелова задушница намира основанието си в догмите на християнството за възкресението на мъртвите. По този начин идва и уважението към починалите, което всички миряни отдаваме не само на задушниците, но и при всеки помен.

Наричат Архангелова задушница още Голяма или Мъжка задушница. На този ден освен жито, се раздават вино, хляб, бонбони, плодове и месо. Раздава се не само на близките, но и на хора от съседни гробове, дори и непознати, дошли да почетат свой близък. Хлябът е символ на Иисус Христос, а житото – на възкресението.

Голяма е семантиката на Задушница – това е ден, в който не само роднини и приятели на покойния се събират край гроба му. Поменът е и възпоменание от страна на живите към починалия. Именно това е и връзката между небесната и земната църква.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg