Св. Мина – закрилникът на семейството, сираците и хората на път

0

11 ноември е ден за почит към Св. Мина. Той е закрилник на всяко християнско семейство, на бездомните и сираците. Светецът е покровител и на всички воини, знахари, хората на дълъг път и на народните лечители. Св. Мина покровителства и жените. Ето защо на 11 ноември те палят свещ пред неговата икона за здраве на цялото семейство и благополучие в дома.

Неговото име означава „луна, месец“. Св. Мина е бил египетски войник. Посечен е с меч след жестоки мъчения през 296 г. по времето на Максимилян и Диоклетиян заради неговата вяра.

Миряните по негово време са били заставяни да правят идолски жертвоприношения. Блаженият Мина тогава, след като не пожелал да е свидетел на почитането на бездушни идоли, захвърлил своето воинско звание и станал аскет.

Той бил на мнение, че е по-добре да съжителства в планината със страшни зверове, отколкото с богоотстъпници. Св. Мина се скитал в планини и пустини дълго време, поучавайки се в закона Божий. С пост и молитва той очиствал душата си и служел на Господ – единия истински Бог.

Св. МинаСпоред народните вярвания, Св. Мина е бил господар на вълците. Той е трябвало да ги пуска и прибира. 11 ноември бележи средата на т.нар. Вълчи празници. Те се честват от Архангеловден до Коледни Заговезни – определяни като дните, в които бесуват вълците. С тях се спускат и най-дългите нощи в годината.

Това време на годината старите българи изпозвали за довършване на последни ремонти в домовете си преди да настъпи зимата. Хората укрепвали оградите на дворовете си и запушвали процепите и пролуките, за да не се промъкват караконджули и други зли сили.

На 11 ноември повод да почерпят имат всички, които носят името на Св. Мина и производните нему – Минка, Минчо, Мина, Виктория и Виктор. Честит празник и от екипа на delo.bg.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg