Мария Календерска: Ако стана кмет на София, първо ще проведа антикорупционна акция

0

Мария Календерска е родена на 12 август 1984 в Благоевград.  Завършила е връзки с обществеността  в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и журналистика в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. Специализирала е в централата на CNN в Атланта и клона й в Лондон. От 2010 до 2013 година заема поста изпълнителен продуцент на сутрешния блок на ТV 7, а последната година и продуцент на „Актуални предавания“. Изпълнителен продуцент  на националните турнета: „България избира“, „Гореща точка от вашия град“ и „България без цензура“, което през 2014 година прераства в политическа партия, на която в момента е председател на Контролния съвет. Мария е жената до Николай Бареков, който я издигна като кандидат за кмет на София.

Протест сметище Г-жо Календерска, излязохте наравно с протестиращите докато откриваха официално сметището край Самоков. Заявихте, че заради него ще тръгнат зарази по чешмите в столицата. Сериозни обвинения, с какво разполагате, за да ги твърдите?

– Една част от документацията по този проект съм публикувала във фейсбук, а голяма част от нея са публикували сдружението от Самоков, които са минали по моя път през всички възможни институции. Документацията е изключително сериозна, дори прокуратурата признава, че ОВОС-а е издаден с грешна информация. Пише, че най-близката река се намира на 20 км., а е пропусната река Искър, която е на по-малко от километър. Всички казват, че няма нищо срещу строителите. Няма, защото предполагам, че всички институции работят в интерес на хората с пари.

Т.е. да очакваме ли зарази по чешмите на хората в София?

– Не знам къде живеете, но по принцип ако си представите, че има нещо подобно на 1 километър, при дъжд, земетресение или небрежност, няма нищо, което да спре тази зараза да дойде. Не случайно този ОВОС е издаден грешно и река Искър е пропусната. Иначе нямаше да бъде издаден и това сметище нямаше да бъде там. Ако има прокуратура на място може да спре експлоатацията на това съоръжение.

До къде сте готова да стигнете?

– Подадох сигнали до всички български институции, ОЛАФ и ЕК. Надявам се, че всички институции или поне една от тях да си свърши работата. Не смятам да се поддавам на никакъв натиск, защото няма пари, които да оправдаят това, че за да се усвоят 6-7 млн. евро средства, сме готови да застрашим здравето на 2 млн. софиянци. Вие давате ли си сметка, че ние не можем да пием само бутилирана вода. Ние си мием чиниите, утре моето дете ще си измие ръцете, детето на съседите, може би и Вашето ще ходи на плуване… Цяла България се върна болна от Лозенец, само защото канализацията на едно село се влива в цяло море. Сега едно сметище може да потъне в искърските подпочвени води. Не искам да звуча апокалиптично, надявам се, че няма да дойде някой тъжен ден, в който да ми се обадите и да съм се оказала права.

Мария КалендерскаНапоследък звучите изключително негативно по отношение на Йорданка Фандъкова. Заявихте, че тя се справя 40 пъти по-зле от колегите си в Бургас и Благоевград…

– Цифрите го говорят. И на двата града кметовете са от ГЕРБ, не искам да ги хваля, но цифрите показват, че Фандъкова е 40 пъти по-неефективна в това усвояване от тях.

На негативна кампания ли залагате на тези избори?

– Правилно ли Ви изглежда, че в София има приют за около 300 бездомници и приют за 2430 кучета. Негативна ли съм ако Ви казвам това? Ако съм негативна, нека да съм такава.

А какво предлагате?

– Бюджетът на София, който е огромен, да се разпредели правилно с акцент – хората…

Това го казват всички кандидати.

– Всички го казват, но като Ви го каже Вили Лилков, който 15 години харчи този бюджет в София и Жоро Кадиев, който е правил същото 11 години, ми е трудно да го повярвам. Ако някой 15 години е бил в Обс и едва е додрапал да стане депутат, не мога да повярвам, че той след изборите няма да се върне на топло в парламента. Или Ангел Джамбазки ще напусне ЕП, за да се върне в София като съветник. Аз съм го виждала в стола на европарламента. Искам да Ви кажа, че се чувства доста удобно там.

календерска барековВ същата позиция е и Николай Бареков.

– В същата е, но той не стана кандидат за кмет на Пловдив.

Как хората ще Ви повярват, че ако станете кмет няма да станете като тези, които изброихте?

– По простата причина, че аз съм един обикновен човек, не съм професионален политик и не искам да бъда…

Всеки в началото е такъв.

– Да, но аз съм предприемчив млад човек и не мога да си представя 20 години да стоя в парламента и да имам 3 законопроекта само и да нямам едно изказване. Честно казано смятам да свърша малко работа, да разбия хегемонията на ГЕРБ и след няколко години, когато съм доволна от себе си и от действията си да се оттегля, да гледам семейството си, може би да се занимавам с бизнес. Ако сме създали условия бизнесът в България да не е подложен на постоянен рекет, разбира се.

Всичко това, което казвате е много хубаво. В същото време Ви остана само един народен представител, който не може да се похвали с парламентарна дейност, включваща законопроекти и изказвания, които споменахте.

– Говорите за Мартин Иванов. Уверявам Ви, че Марти е човек с изключителен потенциал. Той има няколко вкарани законопроекта, но все пак имайте предвид, че когато си сам в една група от продажници, твоята относителна електорална тежест остава такава, каквато е – на един единствен депутат…

Да, но виждаме Велизар Енчев, който също е независим, че е изключително активен.

– Моите адмирации към това, което прави г-н Енчев.

Мария Календерска заедно с Николай Бареков и единственият останал депутат на ББЦ Мартин Иванов

Мария Календерска заедно с Николай Бареков и единственият останал депутат на ББЦ Мартин Иванов

Да се върнем на битката за София. Кое е първото нещо, което ще направите ако Ви изберат за кмет?

– Ще се обърна към отговорните институции, за да направим акция за залавяне на корумпираните звена от администрацията. Смятам, че в София има много добри експерти, които трябва да останат и да работят, не всичко е прогнило. Затова първото нещо, което ще направя е да разбера кои са корумпираните и те да си заминат. Всички останали да продължат да работят, но не за ГЕРБ, не за фирмите на ГЕРБ, а за…

А за Вас?

– Не, за хората! Като каква да работят за мен? Не съм собственик на Лафка, нямам магазини, кафенета… Какво мога да искам от Столична община? Аз искам да има тротоари, когато изведа бебето си с количката да вървя по тези тротоари. Да не се налага след 2 години да се ремонтират пак. Искам вместо 10 часа, тези фирми да работят на 3 смени, както е по света. Това ще спести времето, а няма да коства нищо повече на фирмата. Смятам, че тези неща имаме право да ги искаме всички. Разбирам, че госпожа Фандъкова се е изморила, тя свърши много работа и може би не й достига сила и воля да се занимава с дребни проблеми, но не може цяло лято София да е задръстена, Цариградско шосе да е затворено.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg