Добрият сън възстановява загубените спомени

0

Знаете ли, че добрият сън улеснява достъпа до Вашите спомени? Доказаха го учени от университета Ексетър в Англия. Изследването е показало, че дълбокият и бавен сън разрешава консолидирането на спомените с една цел – да не бъдат забравени!

сън, спомениСпоред екипа на Никълъс Дюмей, когато всеки един от нас спи през нощта, кодира за продължително време данните, които през целия ден са били складирани в хипоталамуса. Тази информация се пресява и се изпраща по време на сън от мозъчната зона, отговаряща за запаметяването (хипоталамуса) в друга зона, за да се съхрани за дълъг период.

На този етап не беше известно дали мозъчната дейност улеснява достъпа до спомените. За да открият отговора учените анализирали детайлно резултатите от две мащабни проучвания, в които участие взели 400 доброволци. Заключението е недвусмислено: добрият сън през нощта удвоява шансовете за възстановяване на даден спомен, но и за възраждането на спомени, забравени през дванайсетте часа преди заспиването.

Самите участници, едните рано сутрин, а другите преди да заспят трябвало да запаметят определени думи. Следвали 2 теста за запаметяване – първият веднага след сеанса за запаметяване, а вторият – 12 часа по-късно, т.е. след пълноценен ден с активна дейност или след спокоен нощен сън.

сън, спомени

Специалистите разделили на две групи ползваните думи. В едната имало думи, които хората си спомнили при 2-та теста, а в другата – думи, които мъжете и жените си спомнили само при 2-ия тест. Изводът – след добър сън вероятността да си спомните дума, която не сте запаметили преди да заспите е двойно по-голяма. Хората от експеримента, които са спали, си припомнили близо 17 % от думите при тест №2, а онези, които останали будни – малко над 7 на сто.

Резултатите показват ясно, че всеки от нас може да си спомни неща, които не е могъл да запамети преди да заспи, но само ако сънят е бил добър и стабилен, категорични са учените, резултатите от чието изследване са намерили място в Cortex.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg