Топ 5 на най-идиотските предизборни клипове

0

„Май от всичките ми приятели само аз не се кандидатирам за общински съветник“- така се пошегува един познат наскоро по повод огромния наплив към местната власт. Всякакви хора – с ценз и без образование, с визия и без фасон, с професионални качества и пълни аматьори, идеалисти и подсъдими са се втурнали съм креслата в Общинския съвет. И нали не си мислите, че мнозинството от тях милеят за родното място или са поблазнени от средната работна заплата, която се полага по закон на този пост? Просто всички са чували, че там е далаверата – там се раздават обществени поръчки, там се разпределят дялове в общински дружества, там се назначават директори на училища, детски градини и общински предприятия и там твоят глас струва разни неща – подкупи, рушвети, дребни и по-едри услуги…

Утре е денят за размисъл, а в неделя е голямото раздаване за следващите четири години. Така че днес е последният ден, в който кандидатите за общински благини могат да агитират за нашия глас – с плакати, с брошури, с прическа тип „щъркелово гнездо“, с визия тип power ranger, с мутренска мазна усмивка, с вълнени чорапи и по стария, банален начин – с предизборни клипове.

Затова delo.bg реши да класира 5-те най-нелепи и идиотски предизборни клипове.

  1. Движение 21 с клипа „Отборът на квартала“

Кой ПР и защо реши, че образованата юристка, талантлива пианистка и непримирима боркиня против корупцията Татяна Дончева трябва да надене екип и да тупа топка на баскетболното игрище е голяма загадка. Може би защото по плоската аналогия с футбола и „Бистришките тигри“, спортът просто е вървежен в политиката. Хич не й отива на Дончева обаче ролята на квартален гангстер, а да не говорим, че от този клип всички запомнят номера на фланелката – 21, а не номера, с който да гласуват за кандидатите на партията й.

  1. Реформаторски блок с клипа на Божидар Василев за кмет на район Студентски

„Случайно“ срещнат студент на видимо по-голяма възраст от студентската ни обяснява нещата от живота. Неформален, cool, с прогизнала от гел коса, на я-кащ диалект този „младеж“ ражда култовата мисъл, утвърждаваща демократичното право на избор: „Ако избереш грешния човек, нищо не губиш“ и за да засили посланието, допълва „Ще си направим кефа с приятели“. На избори като на купон- пиянство за една нощ и после главобол и повръщане цял мандат.

  1. МК „Пловдив утре“ с клипа на Румен Кривицки-кандидат за кмет на район Централен

Фототапет на Алпите ни посреща в първия кадър на клипа и до края му така и не става ясно каква е връзката между античния град Пловдив и високопланинския пейзаж. Затова пък по средата разбираме кой не е съвременник на Троя, кой е скромен и красив, как изглежда хола му и как топи пръст в лютенцата. Тотален нон-сенс, завършващ с „Честита нова година“. И уволнение на целия предизборен щаб, надявам се.

  1. Реформаторски блок с клипа на Иван Ламбов за кмет на Шумен

Поклащащи се кръшно тела в латино-ритми насред централния шуменски площад в опит да ни убедят, че „реформаторите първо се забавляват, после управляват“. Само дето изборите са за кмет на града, а не за танцьор на републиката. На всичкото отгоре учителят по танци не е кандидатът за кмет, т.е. той даже няма да е водещият фактор и да предопределя стъпките. А това че и самият Даниел Вълчев се кълчи в края на редицата вече си е същинска заявка за люта битка със статуквото в клиповата предизборна мафия. И нестандартна предкампания за президентските избори догодина, за които Вълчев вече обяви, че се замисля да се кандидатира.

 

 

  1. Глас народен с клипа „КоНпромат 2015“

Светльо Витков в банята, загърнат с кърпа, по мускули иронизира известен рекламен клип. За секунда се появява с бяла риза, синьо сако и червена кърпичка в джоба и а-ха да си помислим, че вече е сериозен, както подобава на един истински политик, и виждаме беззъб циганин в каруца, който всеки момент ще вземе 20 лв, за да продаде гласа си, но иначе сериозно ни убеждава че „купуването и продаването на гласове е престъпление“. Забавен, оригинален, саркастичен, на ръба на абсурда, идиотски в най-добрия смисъл на думата, но всъщност голата истина, този клип е всичко, което вялата и хаотична кампания заслужава.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg