Йоресунд – потъващият в морето мост

0

В delo.bg не спираме да Ви запознаваме с чудесата в съвременната архитектура. Днес Ви представяме мостът Йоресунд. Повече от 16 години това инфраструктурно чудо позволява да бъде осъществявана сухопътна връзка между континентална Европа и Скандинавския полуостров. Съоръжението представлява комбиниран железопътно-автомобилен път над едноименния проток. Мостът свързва две държави – Швеция и Дания (град Малмьо на Скандинавския полуостров и датската столица Копенхаген на остров Шеланд).

Йоресунд - мостът-тунел

Четири години продължава изграждането на това величествено съоръжение, което от мост преминава в тунел. Стартът на работата по него започва през 1995 г., а финалът на строителните работи е поставен през 1999 г. Виктория, принцесата на Швеция и Фредерик, принцът на Дания се срещат символично в средата на мосто-тунела на 14 август същата година, за да отбележат края на изграждането му. Монарсите на двете държави – Карл XVI Густаф и Маргрете II, присъстват на освещаването на архитектурния образец на 1 юли 2000 г. В експлоатация мостът-тунел е пуснат още на същия ден.

Йоресунд - мостът-тунел

Две седмици по-рано – на 12 юни, по трасето преминават точно 79 871 бегачи в полумаратона Бролоппет от Ама, Дания до Сконе, Швеция. Почти 8-километровият пътен участък започва от шведския бряг, преминава през изкуствения остров Пеберхолм в средата на протока, за да премине в тунел под водата до датския остров Ама.

Йоресунд - мостът-тунел

Йоресунд е известен като най-дългото комбинирано пътно съоръжение на Стария континент. Мостът-тунел свързва жп и шосейната мрежа (европейски път Е20) на Западна и Централна Европа със Скандинавия. „COWI“ – инженерна компания от Дания е проектант и конструктор на пътния възел.

Йоресунд - мостът-тунел

По време на строежа си, проектът е усложнен допълнително от близостта му до летището на Копенхаген. Избира се вариантът за изпълнение на тунел в по-голямата част от пътното съоръжение, за да не се наруши трафикът на аеропорта. Това решение от своя страна осигурява корабна връзка както в лошо, така и в добро време.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Къде са двете морета, които никога не се сливат и кога се наблюдава феноменът „кръстосано море“

Мостът Йоресунд е фактическата граница между двете европейски държави. Тъй като и Швеция, и Дания са подписали Северния паспортен съюз и Шенгенското споразумение от двете страни на моста не се извършват никакви проверки. Могат да бъдат направени инцидентни митнически проверки на влизане в Малмьо, Швеция но не и на влизане в Копенхаген, Дания.

Йоресунд - мостът-тунел

Заради своята прецизна изработка и функционалност, мостът Йоресунд е отличен от Международната асоциация за мостово инженерство. Наградата за Изключителна структура е връчена на неговите проектанти две години след пускането му в експлоатация.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg