Къде са двете морета, които никога не се сливат и кога се наблюдава феноменът „кръстосано море“

0

Морски „мистификации“, които имат научно обяснение вълнуват голяма част от потребителите в социалните мрежи. Ето обясненията на два често задавани въпроса в интернет платформите – къде се намират двете морета, които никога не се сливат и кога можем да наблюдаваме „кръстосано море„!

Тази снимка, например, е споделяна хиляди пъти и коментирана многократно, основно с учудвания, обвинения в използване на фотошоп и дори пълно отричане, че това е възможно!

Балтийско, Северно море, Краят на света, водни феномени

„Краят на света“ наричат най-северната точка на Дания

Тази гледка съществува и то недалеч от нашите географски ширини. Двете морета са Балтийско и Северно, а пресечната им точка е най-северната част на Дания. Питате се защо водите им никога не се сливат? Отговорът на специалистите е, защото двата водни басейна имат различна плътност. Интересно наименование са дали местните хора на това място. Те го наричат „Края на света„!

А сега погледнете следваща снимка. Този изключително странен морски изглед се получава, щом две вълни, които идват от различни посоки се срещнат. Ще попитате защо посоките на вълните се разминават? Учените обясняват този феномен с принадлежността им на различни климатични системи.

кръстосано море, воден феномен

феноменът „кръстосано море“

Самите вълни могат да преминат стотици, а понякога и хиляди километри по водната повърхност. Но дори и когато на единия край на водния обект е спокойно, то е съвсем вероятно да бушуват бури на друго място в морето или океана. Тези вълни са различни от получените от силата на вятъра. И именно тези вълни имат способност да „набъбват“ по морската повърхност и да се придвижват продължително, докато не се ударят в друга вълна, която идва от съвсем различна посока. Наблюдаваният феномен се нарича „кръстосано море“. Характерното при него е, че е невъзможно да се види с невъоръжено око от плажа. Може да се наблюдава единствено от въздуха или от много отдалече.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg