Дни преди Коледа неизлечимо болно момче събра 1,3 млн. евро за деца с тежки заболявания

0

Запознайте се с Тийн ван Холстерен – малкият мъж, който се превърна в голям герой! Тийн е едва шест години, но му остава по-малко от година живот…

момче събра над 1.3 млн евро за благотворителност

Тийн, който страда от рядкото онкологично заболяване Diffuse Intrinsic Pontine Glioma (DIPG), успя да събере за благотворителност над 1,3 млн. евро.

момче с нелечимо заболяване събра 600 000 евро за благотворителностБолестта се регистрира годишно при 15-20 деца. DIPG представлява тумор, разположен в средната част на мозъчния ствол. Той намалява функцията на нервна система до пълното й блокиране. В страните от Третия свят деца с DIPG не доживяват 6-годишна възраст.

Лечение за коварното заболяване до момента не е открито.

Всяка година преди Коледа в Холандия, националната радиостанция 3FM Extra набира благотворително средства за различни благородни инициативи (мълчиви катастрофи). През 2016-та те събират дарения за борба с пневмонията – заболяване, от което на всеки 35 секунди умира по едно дете някъде по света.

момче събра над 1.3 млн евро за благотворителност

Малкият Тийн призова холандците да направят нещо съвсем простичко:

„Лакирайте ноктите си, направете дарение и предизвикайте трима свои приятели да направят същото!“

На страницата на инициативата в рамките на седмицата за благотворителност, организирана от холандското радио 3FM Extra преди коледните празници е написан и регламентът. А той гласи –

лакирайте ноктите си и дарете 1 евро за деца с DIPG или не ги лакирайте, но дарете 10 евро! Предизвикайте това да направят и трима Ваши приятели!

момче събра 600 000 евро за благотворителност

В продължение на няколко дни много хора постваха на стените си в социалните мрежи снимки с лакирани нокти. Тяхното предизвикателство беше към приятелите им – или да се лакират и те, или да дарят пари в посочена сметка.

 

В специална стъклена стая – подвижното студио на радио 3FM Extra, разположено тази година в центъра на градчето Бреда, Тийн и неговият баща лакираха нокти на непознати през малък отвор на една от прозрачните стени.

момче събра 600 000 евро за благотворителност

Знаменитости, сред които певци, политици, телевизионни водещи, актьори и съвсем обикновени хора гордо показаха лакираните си нокти като по този начин се включиха в инициативата. Кметът на населеното място от своя страна пък направи малкия Тийн градоначалник на Бреда за един ден.

момче събра 600 000 евро за благотворителност

момче събра 600 000 евро за благотворителностДиагнозата за тежкото мозъчно раково заболяване е поставена на 6-годишния Тийн през месец май тази година.

Миналата седмица лекарите съобщават на семейството му, че въпреки химиотерапията размерът на тумора не се е променил.

„Въпреки лошата новина, искахме да направим нещо за децата, които може да не доживеят шест години“ –

каза баща му Герит и допълва:

„Идеята ни дойде, когато Тийн лакира ноктите си у една приятелка и това му хареса.“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg