Ето с колко години удължават живота си бабите и дядовците, които се грижат за своите внуци

0

Знаете ли, че житейският път на всички дядовци и баби, които се грижат за своите внуци се удължава и то не малко? Родителите ни ще живеят с цели пет години повече, ако отглеждат или поне полагат грижи няколко дни в седмицата за наследниците на своите деца. Изводът е на учени от Швейцария и Австрия, които направили проучване с 500 доброволци между 70 и 103-годишна възраст.

Бабите и дядовците били разделени в две групи, в зависимост от това дали се грижели или не за своите пранаследници. Половината от онези, които посвещавали времето си на своите внуци, били все още живи 10 години по-късно. А същият процент хора, на които не били поверявани внуци, починали само след 5 години.

Полагането на грижи и извън семейството от страна на хората от третата възраст също удължава живота им, установиха специалистите. Това подарява на възрастните хора допълнителни 3 години живот. А половината от участниците в изследването, които нямали деца, полагайки грижи за другите, живели още седем години.

сам на КоледаПри възрастните хора – тези на 65-годишна възраст, едва 1 на 20 няма да има компания при посрещането на Рождество Христово. Това показва пък друго изследване на сайта mind.com, обхванало 2037 души.

По-притеснителното е, че последното поколение на миналия век, родено преди настъпването на Милениума, има два пъти по-завишена вероятност да посрещне Рождество Христово в самота. От допитването станало ясно, че всеки десети от анкетираните, родени между 1980 г. и 2000 г., ще изкарат сами коледните празници.

сам на Коледа25-35-годишните имат големи притеснения относно своите финанси по празниците, а всеки трети от тях е „психически потиснат“. Тези млади хора преживявали всички свои неуспехи през отиващата си година най-много в края й.

40 на сто от представителите на това поколение споделили, че имат психически здравни проблеми. По думите им, тези заболявания се влошават с настъпването на коледните дни. Всеки четвърти от запитаните в анкетата е признал, че се чувства най-самотен точно покрай рождественските дни в годината.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

За какво са виновни бабите?За какво са виновни бабите?

 

животът е прекрасенИстинският живот започва на 60 години

 

подправка, природен лек, подправка, природен лек, тайнатаТайната на дълголетието разкриха над 300 столетници от едно и също село

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg