Пробив! За 11 дни учени излекуваха рак на гърдата без химиотерапия

0

Химиотерапията не винаги е напълно ефективна, дори не е и правилният избор за много пациенти с онкологични заболявания като рак на гърдата. Ето защо всички алтернативи на лечението тези болести са добре дошли.

рак на гърдата се лекува без химиотерапия

проф. Н. Бундред

Изследвания, представени от проф. Найджъл Бундред в Европейската конференция за Рак на гърдата в Амстердам показват отлични резултати след тестване ефективността на две лекарства – Herceptin и Lapatinib, приети заедно.

Двата медикамента, които обикновено се използват поотделно за лечение на рак на гърдата за първи път били комбинирани и използвани на пациентки преди мастектомия и химиотерапия. Това, което открили учените е, че приети заедно, двете лекарства са в състояние да елиминират някои видове рак на гърдата само за 11 дни.

рак на гърдата се лекува без химиотерапияБъдещата цел на специалистите е да използват тези две лекарства в борбата с протеина HER2 (човешки епидермален рецептор 2), който влияе на растежа и деленето на раковите клетки.

Откритието на учените от Амстердам прави лечението на рак на гърдата доста по-щадящо организма като елиминира необходимостта от химиотерапия и хирургично отстраняване на гърдата/гърдите. Временните странични ефекти като косопад, повръщане и преумора също били избегнати.

Ето как бил проведен самият тест:

257 жени с рак на гърдата са се подложили доброволно на изследването.

На половината от тях били поставени дози от Herceptin и Lapatinib, а другата половина били включени в контролна група. Това, което учените отчели след десетина дни било, че

11 на сто от дамите, на които било инжектирано комбинирано Herceptin и Lapatinib вече нямали ракови клетки, а при останалите 17% от случаите, туморите драстично намалели.

При пациентките от контролната група, на които било прилагано само медикамента Herceptin, било установено, че нито една от болните не била оздравяла напълно, а едва при 3% бил отчетен спад в размера на тумора.

По този начин вече е ясно, че комбинирането на двете лекарства Herceptin и Lapatinib има значително по-голям ефект върху раковите клетки, отколкото приемани самостоятелно.

Проблемът в момента е, че лицензирането на Herceptin го прави достъпен само за използване при обща химиотерапия, а не самостоятелно. Очакванията са, че резултатите от изследването може да помогнат това да се промени съвсем скоро.

Учените са категорични в едно – резултатите от тестовете представляват важна стъпка в борбата срещу една от най-смъртоносните болести в света. С този медицински напредък адекватното и щадящо пациентите лечение се подобрява всяка година. Надеждите са, че прилагането на комбинираното лечение от лекарствата Herceptin и Lapatinib може да се случи доста по-рано, отколкото се предполага!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Емануил от София пребори ракаКак Емануил от София победи рака само за три месеца

 

Милен от София пребори рака с гладолечениеМилен от София пребори рака с гладолечение

 

жена пребори рак с ананасЛекарите й даваха 5 години живот, но тя пребори рака като яде тези три плода (видео)

 

лилавият картоф е най-мощният убиец на рак на дебелото червоТой каза „Не“ на химиотерапията и пребора рака с този странен зеленчук

 

ИЗТОЧНИЦИ:

sciencedaily.com

TheHeartySoul.com

iflscience.com

breastcancer.org

macmillan.org.uk

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!