Похитителите на либийския самолет в Малта освободиха всички пътници

0

Щастлива развръзка! Похитителите на либийския самолет освободиха всички пътници, съобщи малтийската телевизия.

Както вече delo.bg съобщи, самолет със 118 души, пътуващ по вътрешни линии в Либия, беше отвлечен от двама пътници на борда. Мъжете твърдяха, че държат гранати и принудили самолетът да кацне в Малта. Похитителите казали на екипажа, че са поддръжници на Муамар Кадафи и искали да освободят 111-те пътници на самолета „Еърбъс А320“ без седемчленния екипаж, ако исканията им бъдат изпълнени.

Мъжете, отвлекли самолета, поискали да бъде създадена прокадафистка партия, каза либийски парламентарист, разговарял по телефона със свой колега в самолета. Похитителите са привърженици на бившия либийски лидер Муамар Кадафи и сред исканията им е освобождаването на сина му Сейф ал Ислам от затвора, отбелязва ТАСС.

похитен самолет кацна в Малта

Двамата мъже поискали политическо убежище в Малта, заяви либийският министър на външните работи в правителството на националното съгласие Мохамед Тахер Сияла, предаде Франс прес. Той потвърди информациите на някои от пътниците в отвлечения самолет, че двамата похитители са заявили, че са привърженици на режима на Муамар Кадафи и са поискали да обявят създаването на либийска прокадафистка политическа партия.

Междувременно малтийският премиер Джоузеф Мускат съобщи, че двамата около 25-годишни мъже са се предали и са поставени под стража, предаде ДПА.

Единият от похитителите заявил по телефона за либийска телевизия, че оглавява партия, подкрепяща сваления от власт либийски лидер Муамар Кадафи. За телевизия „Ченъл ТВ“ мъжът на име Муса Шаха казал, че е водач на партия „Ал Фатах ал джадид“, което значи „Нов Ал Фатах“. „Ал Фатах“ е името, което Муамар Кадафи дава на месец септември, когато през 1969 г. извършва преврат. Впоследствие думата започнала да означава идването му на власт. На появили се в медиите снимки единият от похитителите излиза от самолета със зелено знаме като знамената, използвани от поддръжниците на Кадафи.

Двамата либийци, които отвлякоха самолета и го отклониха към Малта, са имали в себе си пистолет и ръчна граната. Малтийските войници са открили при претърсване друг пистолет в самолета, предаде Асошиейтед прес.

Libyan plane with 118 passengers on board hijacked at Malta ai…

BREAKING NEWS: Libyan passenger plane hijacked by two pro-Gaddafi supporters with 118 people on board. Full story http://dailym.ai/2hPkDiU

Pubblicato da Daily Mail su Venerdì 23 dicembre 2016

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg