Хари Худини – кралят на веригите и фокусите с карти

0

На 31 октомври 1926 г. , преди 91 години, легендарният американски фокусник Хари Худини умира при доста спорни обстоятелства. Авторите на “Секретният живот на Хари Худини” Уйлям Калуш и Лари Сломън разкриват и неизвестен факт от живота на сина на равина на Епълтън, щата Уискънсин, Майер Самюел Вайс. Те твърдят, че

фокусникът е бил активен сътрудник на Скотланд Ярд и американските специални служби,

като е изпълнявал шпионски поръчки.

Хари ХудиниКалуш и Сломън са установили, че в дневниците на един от най-големите британски шпиони – Уйлям Мелвил, името на Худини се споменава няколко пъти. Те отбелязват още, че точно Мелвил е помогнал на фокусника да започне успешна кариера в Европа и в Лондон е организирал представление, в което Худини се е освободил от полицейски белезници. Смята се, че пътувайки много из САЩ, синът на унгарски емигранти е помагал на властите в борбата с фалшификатори на банкноти и нарушители на търговията с алкохол.

В тази връзка възникват и съмнения, че официалната версия за смъртта на Худини е правдоподобна. А тя е, че на 21 октомври 1926 г. в Монреал американският фокусник е помолил зрител да го удари силно в корема и поради травма в крака той не успял да напрегне мускулатурата си и да издържи силния удар, а усложненията с апендикса му са довели до смърт 10 дни след това. Според авторите на книгата, по-вероятно е той да е бил убит от засегнати търговци на алкохол, в разобличаването, на които е участвал.

Истинското име на Хари Худини е Ерих Вайс.

Хари ХудиниСпоред документи в будапещенската синагога той се ражда на 24 март 1874 г. в унгарската столица Будапеща. Бащата на най-известния за всички времена маг е ортодоксален равин. Две години след раждането на детето семейството емигрира в САЩ. За безкрайно разочарование на баща си, Ерих не поема по неговия път, а псевдонима си избира по-късно в памет на френския илюзионист Роберт Худина.

Към магиите момчето се пристрастява още 6-годишен. Като първи негов номер се смята фокусът “Игра с грахово зърно”, което се появява под една от трите поставени чаши.

Младият Ерих посвещава цялото си свободно време на магиите, но в същото време работи и като продавач на вестници, чистач, бояджия на обувки. Пет години той се опитва да удиви зрителите с фокус с карти, но все не успявал. А когато отишъл при един свой приятел психиатър, видял усмирителната риза. Така създал един от най-великите си номера, които попадат в серията

“Спасенията на Худини”, превърнали автора си в легенда.

Хари ХудиниПрез есента на 1890 г. заедно с брат си Тео създават собствено шоу, а година по-късно вече са известни като братята Худини. Най-интересният им номер е “Метаморфоза” или известен повече като “преместващия се сандък”. Той е новият вариант на номера на Джон Маскелин, изпълняван през 1864 г. Времената обаче били трудни и представленията по малките клубове не носели особен финансов успех.

През лятото на 1892 г. тежка болест поваля Майер Самюел Вайс, а през октомври той умира. Хари Худини е само на 18 години и трябва да се грижи за майка си, брат си и сестра си. Двамата братя заминават за Чикаго, изкарват по 10 долара на седмица. А през юни 1894 г. Тео отстъпва мястото си на Беатрис (Бес) Реймънд, 16-годишното момиче, което превръща дуета в “съпрузите Худини” (на снимката), които за съжаление нямат деца.

Хари Худини

Четири години по-късно Хари разваля отношенията си с ръководството на вестника, който всекидневно му прави реклама, кариерата му тръгва надолу и двамата с Бес през 1899 г. пристигат в Европа. Те са неизвестни за европейската публика, но я завладяват с изобилието от “освобождаващи” номера. Носталгията по Америка обаче ги връща у дома, където той вече е звезда от първа величина,

а хонорарите му са в размер, невиждан от другите фокусници.

Където и да отиде – форорът е налице. Худини се превръща в човека, който никой не може да завърже.

ХХ век е кулминацията в историята на развитието на сценичното вълшебство. Но сред цялата плеяда от имена Худини е ненадминатият в областта на ескапизма.

Тайнствеността около Хари винаги е била голяма. Особено през първите 25 години от ХХ век почти всеки ден имало материали за живота на Худини, създавали се невероятни слухове, често злостни и разпространявани от негови завистливи колеги. Истина е обаче, че умира богат. На жена си Бес оставя почти половин милион долара – много пари за онези времена. В края на живота си се превръща във влиятелен киномагнат. Не само неговите ловки ръце, а качеството му до всичко, до което се докосва да прави пари, го превръщат в Краля на илюзионистите. Днес без

Хари Худини, чийто девиз бил: “Леглото е за развлечения, но никога за изгода”,

Дейвид Копърфилд щеше да бъде обикновен цирков артист, а не звезда в шоубизнеса.

Хари ХудиниВ същото време за разлика пък от другите си колеги Худини устройвал публични представления, на които идвали много хора, а вестниците широко отразявали събитието. Той например карал хиляди да изтръпват като се провесвал с главата надолу от високо здание или мост, облечен в усмирителна дреха, от която успявал да се освободи.

Хари Худини достига върхът не само там, където се е изисквал интелект, но и особена физическа сила. Той отлично владеел тялото си, сгънат можел да спре да диша близо две минути, от гълтачите на шпаги в цирковете се научил как да скрие в гърлото си фини приспособления, завързани с конец за зъбите му. Става царят на сгъваемите шперцове в обувките.

През ония години в речниците срещу човек, който може да се освободи от всичко, се е изписвало името му. С неговите 160 см височина, но атлетичен и гъвкав, наистина се измъквал от всякакви прегради, които може да измисли човешката фантазия.

Не му се отдаде единствено да се “изхлузи” от човешката история, където мястото му остава вечно.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Факира Мити, Емил Димитров, илюзионистИлюзията като призвание и смисъл на живота – Факира Мити

 

Вили Кожухарова, жената каучукПървият полет на жената каучук Вили Кожухарова е бил до „сърцето“ на Шопен (видео)

Астор, полет, самолет, магия, спектакълАстор: Проспах първия си полет

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg