Тревожно: Нови 20 училища остават в историята

0

След като 32 училища бяха закрити през изтеклата учебна година, то от есента на 2017-та ще изчезнат от образователната карта на България завинаги нови 20. Общинските съветници по места са ги предложили за затваряне поради липсата на деца и наличието на слети и маломерни класове с по 20-на ученици.

Три са закритите училища област Велико Търново, още толкова в Търговище. В Разград и Плевен – по две, с по 1 училище по-малко от 15 септември остават областите Пловдив, Шумен, Добрич, Габрово, Враца, София-област, Хасково, Кърджали, Пазарджик и Варна.

Децата от закритите училища са насочени към други близки училища със заповед на просветния министър Красимир Вълчев.

56 от 1257 основни училища в цялата страна от тази есен ще обучават деца до 10-ти клас. Заповедите за преобразуването на тези учебни заведения вече са подписани от министър Вълчев.Училище "Георги Бенковски", Виноградец

По новия закон, всички ученици са задължени да се запишат в професионална или общообразователна гимназия след седми клас. Това ще им помогне да наберат повече ученици, защото досега повечето деца кандидатстваха за елитните гимназии след 7-ми клас, а в професионалните се записваха само завършили осмокласници, категорични са учители от техникумите.

От днес до 13 юли се подават заявления за трето класиране в гимназиите, а до 17 юли се обявяват приетите на трето класиране.

Записването е на 18 и 19 юли, а на 21-ви ще бъдат обявени незаетите места, попълването им се определя от директора на съответното училище. За тези места право имат да се запишат и ученици, които издържат поправителната септемврийска сесия.

Ако ученикът има нула точки на изпитите от външното оценяване, това няма да му попречи да бъде приет, защото в приема той участва с точките от балообразуващите предмети от свидетелството си за основно образование, определени от педагогическия съвет на всяко училище.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Училище "Георги Бенковски", ВиноградецКаквото училището, такава и държавата

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg