Яжте храни, богати на желязо, за да се предпазите от сърдечни болести

0

Нивата на желязо в организма могат да увеличат риска от сърдечни болести. Това показват данните от ново изследване на учени от Лондонския университетски колеж, публикувани в Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

сърдечни заболяванияПредишни изследвания разкриха, че железният статус – количеството желязо в организма, е свързан с риска от сърдечносъдови болести.

Учените обаче се затрудняваха да открият директна връзка и резултатите от изследванията им често бяха противоречиви.

„Редица изследвания навеждаха на мисълта за връзка между нивата на желязото и сърдечните болести. Тези нива обаче трудно можеха да бъдат отделени от други фактори“ –

заяви д-р Дипендър Гил от екипа.

Новото проучване показва, че

високият железен статус може да намали риска от сърдечни болести, а ниският железен статус – да го увеличи.

сърдечни заболяванияУчените анализирали геномни данни за над 48 000 души, за да определят въздействието на генни вариации върху железния статус.

За целта фокусирали вниманието си върху три места в генома, в които единични буквени разлики в ДНК, известни като единични нуклеотидни полиморфизми, могат да увеличат или да намалят железния статус.

Учените и техни колеги от Лондонския импириъл колидж използвали специален метод, за да установят дали има директна или причинно-следствена връзка между нивата на желязото и риска от коронарна болест. Било констатирано, че хората с по-нисък железен статус са с по-висок риск от коронарна болест.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg