Жо Дасен – непознатият, неразбраният, ненадминатият

7

Дисковете му се продаваха с рекордни тиражи, всяка от песните му се превръщаше в хит. За разлика от всички звезди през 60-те години, той изгради кариерата си бавно, старателно и придирчиво. В началото името Дасен се свързваше единствено с прочутия му баща Жул – световноизвестен кинорежисьор, прогонен от макартистите от САЩ заради левите му убеждения. Всички очакваха, че

Жо Дасен ще остане „татковия син”,

но самият той признаваше, че славата на „истинския американец” Жул, ако не му е пречила, то не му е и помагала, защото хората единствено ценят таланта.

joe dassin, Жо ДасенУспехът при него идва с чувството му на достойнство и уважение към публиката, а с великолепната си прическа и бял смокинг на сцената винаги вдъхваше класа и увереност.

Фигурата му беше атлетична, косата му се стелеше на вълни, а божественият му баритон остава и до днес без дъх почитателите му. За разлика от другите си колеги, винаги избягваше екстравагантните прояви и не залагаше на скандалната реклама.

Медиите трудно достигаха до факти от неговия живот, който и до днес в голяма степен остава голяма загадка.

„Когато свърши концерта, искам да сляза от сцената и да се превърна в обикновен човек, който желае спокоен живот“ –

споделяше французинът по сърце, с американски паспорт и душа без националност. Неговата поява в шоубизнеса върна на мода безумното преклонение пред звездите.

Но когато през 1966 г. го канят на концерт в Брюксел, имаше само четири песни и една китара, а другите участници големи оркестри и сериозна звукозаписна апаратура.

Като баща си започна пътя си от Новия свят, пробвайки най-различни професии. Но Дасен-баща дава възможност на сина си да види шоубизнеса отвътре и да го предпази от звездомания.

„Видях бързото изгряване на много ярки звезди, които угаснаха по същия внезапен начин“ –

споделяше Жо. Той не криеше, че парите определят свободата му, като финансист е абсолютен бездарник, а дворци и яхти никога не са му били нужни. Единствено разкош и липса на икономии си позволяваше само в работата.

Жо никога не е крил любовта си към французите, които, според него, умеят да живеят, да ценят добрата храна, доброто вино, красивите жени.

„Те се наслаждават на живота, а в Америка хората са напрегнати и агресивни, дори злобни и трудно изпитват удоволствие“ –

споделяше певеца в свои интервюта. По негови собствени признания първият си диск, който така и никъде не се е продал, е записал единствено заради любовта си към французойката Мариз.

И до днес Жо Дасен остава пример за спокойна увереност, нежен глас, обаяние, романтика, лека ирония.

Никога не се занимаваше с политика и смяташе, че да проповядва революция не е добро занимание за певец. И все пак знаменитата му песен Les Champs-Elysees се превърна в химн на чешките студенти по време на Пражката пролет.

Не се притесняваше от обвиненията, че той, баща му, втората му майка Мелина Меркури и сестрите му са изградили истински семеен клан.

„Ако не харесвам филмите на баща си – няма да участвам, а ако поканя сестра си Жюли на гастрол с мен, то е защото одобрявам това, което прави тя“ –

спокойно отбиваше атаките по този въпрос Жо.

Играеше голф, преподаваше етнология, работеше в ресторант, говореше шест езика, пееше на 7-8, но най-силен беше езикът му на песента.

На имиджа му не се отразяват критиките, че е има инат на магаре, че песните му са отвратителни, че тиражите на плочите му не значат нищо.

Пътят до славата

Джоузеф Айра Дасен се ражда в Ню Йорк. Датата е 5 ноември, а годината 1938-та. Земният му път завършва на 20 август 1980 г. Дядо му е руски емигрант от Одеса. Майка му – Беатрис (Би) Люнер, е известна цигуларка. Води активна концертна дейност, но децата винаги й признават, че е била добра майка.

След кратка кариера на актьор и асистент на великия Хичкок баща му Жул става един от най-известните кинорежисьори на миналия век. Него Жо определя само с една дума – прекрасен. Има две сестри – Рики и Жюли.

Жо Дасен расте в дружно семейство, обграден от много любов.

До 1940 г. семейството живее в Ню Йорк, след това се премества в Лос Анджелис, където подписва договор с легендарното студио Метро Голдуин Майер. След Втората световна война по инициатива на сенатор Джоузеф Макартни в САЩ се предприема „лов на вещици” към всички хора с леви убеждения.

Спокойният и творчески живот на семейство Дасен приключва в края на 1949 г. То се озовава на борда на трансатлантически кораб, от който виждат отдалечаващия се роден бряг. Едва 12-годишен певецът открива за себе си старата Европа. Планът Маршал играе решаваща роля за избора на Жул и Би да се установят в Париж, а синът им да постъпи в елитен и доста скъп колеж в Швейцария. Това му дава възможност да научи перфектно френския език и все пак счита английския за роден.

Бъдещата звезда сменя доста училища – през 1951 г. постъпва в международното училище в Женева, а година по-късно се отправя към Гренобъл, където получава степен бакалавър. Жо е само на 16 години и вече събира погледите на девойките като красив юноша, с доста кокетливи очи. Говори три езика и добре се справя с изпитите си.

Но през 1955 г. след фестивала в Кан Жул Дасен (роден през 1911 г. и умира на 96-годишна възраст), често се появява публично с новата си приятелка Мелина Меркури. Двамата са заедно до смъртта на актрисата и министър на културата на Гърция през 1994 г. Жул и Беатрис, която повече никога не се омъжва, се развеждат и Жо понася много тежко разрива между родителите си и решава да се върне в САЩ.

joe dassin, Жо ДасенПостъпва в Университета в Мичиган, точно когато рокендролът на Елвис Пресли завладява Америка. Прилежният студент по медицина не издържа опитите с животни и се прехвърля етнология и руски език. Обичайната за това време китара лежи на леглото му, той дори пее в дует с приятел и заработва по някой долар.

В продължение на шест години работи като шофьор на камион, пише новели и даже е отличен с втора награда на един конкурс. Тогава той получава и първото сериозно здравословно предупреждение – освободен е от военна служба заради шум на сърцето.

Студентските години на Жо Дасен са белязани от триумфа на баща му.

През 1958 г. Жул моли сина си да запишат няколко песни за филма му „Закон” с участието на Джина Лолобридижда. А две години на екран се появява Jamais le Dimanche и Мелина Меркури. Зад океана Жо вече е с докторска дисертация по етнология и се готви да се върне в Европа.

Като родителите си той е артист, но в никакъв случай не и мечтател. И без една стотинка стига до Италия с товарен кораб. Годината е 1962-а, а бъдещата звезда е вече на 24 години. Получава предложение от баща си да му стане асистент на втория му велик филм „Топкапи” Световната преса се съревновава да дава на страниците си снимки на баща и син редом на снимачната площадка. Спечелените пари Жо харчи за покупка на автомобил, след това, когато във Франция цари стила „й-йе” става водещ на програма по TRL и журналист в „Плейбой”.

13 декември 1963 г. е знаков за Дасен-син. Той се запознава с французойката Мариз Масера. И двамата (на снимките долу) все още не знаят, че ги очаква десетгодишна романтична любов. Нямат деца. В края на януари сватбата е тайна, в руски ресторант, без роднини, без приятели и въпреки мрачните предсказания продължава почти една четвърт от неговия живот. Настаняват в Сен-Клу в дома на майка му.

Жо пише новели, публикуват му ги и изкарва добри пари. Следващото убежище на младите е тристаен апартамент на петия етаж, който е далеч от неговия идеал за дом. За да подсигури добър семеен доход дублира два американски филма, продължава да пише за „Плейбой”, дори участва като актьор в два филма, работи и като асистент режисьор.

Съученичката Мариз Катрин Рене започва работа като секретарка в американска звукозаписна фирма, която наскоро открива филиал в Париж. Колумбия Броудкастинг Систем е известна като CBS.

В главата на Мариз се ражда идея – да запишат плоча с гласа на Жо. Тя е в единствен екземпляр и съдържа гласът на човека, който на 5 ноември ще навърши 26 години. А на четвъртия етаж, в обикновен апартамент, превърнат в офис, се решава съдбата на една от ярките звезди на френската естрада. Катрин пуска любителския запис и кадифения глас, оригиналния маниер на изпълнение и несравнимо чувство за ритъм карат служителите в офиса на замлъкнат. Американците канят младия французин с американски паспорт да дойде при тях на рождения си ден. Но поканата не предизвиква възторг в младия Дасен, а разговорите в това дали той може да стане или не певец с Мариз са няколко на брой. На Рождество Христово крепостта Дасен капитулира. Следва договор, който е първият в историята на CBS с френски изпълнител.

А на 26 декември заедно с оркестъра на Освалдо д’Андреа е записана първата 45-обортна плоча с четири песни. Две от тях са френски версии на американски песни, а другите две са написани от Жан-Мишл Рива и Франк Тома, които намират щастливата си звезда. Тиражът е 2000, 400 от тях купува майка му Беатрис, които подарява на всички свои близки.

Второто лице на Жо Дасен

Съществуват два образа на Жо Дасен – легендата и реалният човек. Неговата биография е като библия за фанатиците му – портрет в позлатена рамка.

– Най-силното разочарование преживява на 5 години, когато разбира, че Дядо Коледа е неговият собствен баща;

– В деня, когато става баща, е най-щастливият човек на света;

– Готов беше ако кариерата му се срине, просто да махне с ръка и да отиде на риболов в открито море, втората му след музиката голяма страст;

– Не делеше хората на два типа – едните обичаше и не обръщаше внимание на отрицателните им качества, а другите му бяха безразлични;

– Никога не знаеше колко диска е продал, а за 16 години кариера те са стотици милиони. Единственото, което го е интересуваше беше дали песните му са популярни;

– Когато става звезда, не е раздавал автографи след концерт. Смятал, че за два часа на сцената изгражда особено чувство у публиката си, която после не иска да разруши с един подпис;

– Стараеше се да не провокира зрителите си да загубят контрол и до края на живота си си спомняше неприятния случай с едно момиче, което си разбило главата в стъклената врата на залата;

– Негов кумир беше Хари Белафонте. Чува го и вижда на 13 години и е шокиран, като му се струва, че певецът е от друга планета. Харесва още Жулиен Клер, Джони Холидей, Петула Кларк, Ив Монтан, Раймон Дево, Елвис Пресли, Сами Дейвис, Джуди Гарланд, учейки се от тях как се хипнотизира публиката;

joe dassin, Жо Дасен

– Нямаше проблеми с журналистите, които разделяше на две – нормални хора и другите, доста странни, задаващи винаги двусмислени или откровено скандални въпроси. На непристойните въпроси дава непристойни отговори;

– Не обичаше да говори за бъдещите си проекти, докато не ги реализира;

– Не се е стремял да стане по-известен от баща си, защото смята, че между певеца и кинорежисьора няма нищо общо, както между лекаря и готвача;

– Песните си приемаше като деца и най-много обичаше последната, дори тази, която още не е изпял;

– Категоричен беше, че никога няма да пожертва личния си живот заради кариерата;

– Не обичаше думата „успех”, защото не може да формулира нейното значение. Но все пак предполагаше, че „успех” означава много работа;

– Не приемаше зрителя като безмълвен и безличен, винаги пееше в края на сцената, а реакцията на залата управляваше неговото изпълнение. Убеден беше,че зрителите искат не само музика, но и зрелище;

– Избягваше да се качва на самолет, не защото се страхуваше, а защото полетът винаги го ограничаваше във времето;

– Стъпването на сцената определяше като вълшебство, а публиката – като работодател.

Любящият баща

joe dassin, Жо ДасенМалко преди смъртта си Жо Дасен започва развод с втората си съпруга, художничката Кристин Делвю (двамата на снимката долу в ляво), която успява да осъществи заветното му желание да му роди двама сина – Джонатан (14 септември 1978 г.) и Жюлиен (22 март 1980 г.) – на колажа вдясно.

Преди това първата му съпруга Мариз успява да забременее през 1973 г., но ражда преждевременно и малкия Джошуа умира на петия си ден. Четири години по-късно двамата се развеждат, а няколко месеца по-късно се жени за Кристин.

joe dassin, Жо ДасенВ началото животът му с нея е като на „седмото небе”. Но ревността на Кристин докарва неразбирателствата и скандалите. И още преди раждането на Жюлиен певецът разбира, че бракът му е обречен, застига го втори микроинфаркт. Подава и молба за развод. Провалилото се бракоразводно дело за помирение е на 18 юни, раздялата е факт, а сблъсъкът продължава с борбата за попечителство над децата, които Жо кръщава по древноеврейски обичай.

Той негодува срещу несправедливите закони във Франция, отнасящи се до бащите, които не могат да се грижат нормално за децата си. Но от устата на Жо нито веднъж не се откъсва името на майката на двамата му сина, както и нито дума с обвинение към нея.

„Аз не спя, не ям, не живея, на предела на силите си съм, уморен съм до смърт“ –

споделя за този период певецът пред свой близък журналист. Но Жо постига може би последната си голяма победа – жена съдийка присъжда децата на него.

Той е сред 4-те процента бащи във Франция, на които се поверява възпитанието на децата им. Тримата тръгват за Таити. А там, на 42 години умира певецът Жо Дасен, на 42 години умира и щастливият баща Жо Дасен.

Работохоликът Жо Дасен

joe dassin, Жо ДасенИстина е, че Жо Дасен успя да изстиска всичките си сили от себе си. Работеше много, натоварваше се на 200 процента, особено по време на турне. Умората и личните тревоги превръщат здравия и жизнерадостен човек в страдащ от безсъница неврастеник. През 1969 г. е първият му инфаркт, след него започва да се появява на сцената с белия костюм, с който всички по света го помнят.

През 1972 г. отива на почивка в Таити и решава, че това неговото райско кътче. Декември 1979 г. се подлага на операция от язва, през юли следващата година на няколко пъти постъпва в болница заради сърдечни проблеми, преживява трети инфаркт, причини, които са повод за отмяна на последното му планувано турне.

Децата са при Кристин, а тя му звъни по телефона ден и нощ и го заплашва, че никога няма да ги има. Когато съдът му дава децата, (той все пак не дочаква официалното решение), вече няма никакви сили и нерви, но решава да тръгне с тях за Таити. Приятели го предупреждават, че 20-часовия самолетен полет няма да му се отрази добре, но Жо тръгва с Джонатан, Жюлиен и майка си Беатрис. Той мечтае за щастие под тропическото слънце, но времето не му стига.

Депресията

През 1976 г. тръгва слухът, че Жо иска да приключи с кариерата си на певец. На конкретния въпрос отговаря с въпрос:

”Кой ви казва това?”

Смехът му е някак престорен, нервничи. И следва:

”Защо в разцвета на славата си, обичащ до болка професията си, както никой друг, иска да слезе от сцената?”

От какво е предизвикана депресията му? От няколко автомобилни катастрофи, срив на апаратурата по време на концерт, случай, когато един от музикантите му изпада в безсъзнание по време на концерт в Марсилия, а самият Жо е откаран в болница.

И накрая лъсва истината – причината е жена.

joe dassin, Жо ДасенТайният роман на певеца е приключил, две седмици той не излиза от дома си. Любовната драма се превръща в заплашителна меланхолия. Но има може би и друга причина.

Блестящата кариера на Жо Дасен продължава цели 10 години. А през тях минава черният път на много други звезди – Джони Холидей, прерязал вените си, Бриджит Бардо, също посегнала на живота си по този начин, Далида я намират в хотел без никакви признаци на живот след голяма доза сънотворно. И всички те са с 10-годишна блестяща кариера. Това е опасен период, когато творците смятат, че няма какво повече да очакват от живота. Те имат всичко и не се надяват на нови радости в творчеството си.

„Дупката” за Жо Дасен се оказва плитка и той се връща с нови сили на сцената.

Това е годината, когато тиражът на плочите му като на шега минават 20-милионната граница. А заслугата за това имат двама души – Тото Котуньо и Вито Палавичини, композитор и автор на последните хитове на Жо, който се вслушва в техните увещания.

Жо Дасен отново започва да пее и най-важното – да се усмихва.

Усмивката му угасва през 1980 г., след 16 години блестяща кариера. Проектът му за музикален спектакъл остава незавършен.

Трагичното погребение

На еврейските гробища в Холивуд семейство Дасен се събира да изпрати Жо в последния му земен път. Мястото и времето на церемонията се държат в пълна тайна – знаят я само Жул Дасен, дъщерите му Жюли и Рашел, Мелина Маркури. Бившата жена на певеца Кристин отсъства, децата са с баба си Беатрис. Тя и първата съпруга на сина ѝ Мариз присъстват на опело по древноеврейски обичай на Таити. Това може би е странно и доста символично – гласът на свещеника, разнасящ се над морската шир, отправя молитви за страстните увлечения на певеца. След това пристига Кристин, която иска аутопсия. Но медицинското заключение не изисква подобна стъпка.

joe dassin, Жо ДасенКристин настоява тялото да бъде върнато във Франция, Жул се обръща с молба към съда синът му да бъде погребан в Лос Анджелис, защото е американец, а там, в еврейското гробище в Холивуд, са баба му и дядо му. Двама адвокати на Кристин се борят без резултат срещу това решение.

На 27 август, в 18.00 ч., самолет на Новозеландските авиолинии докарва тялото на покойника. Еврейската част на гробището е опасано от бяла стена, силуетите на високи кокосови дървета, за фон е тъмно лазурно небе. В другия му край покой са намерили Рудолф Валентино, Дъглас Феърбанкс-младши, Чарли Чаплин-младши. На гробовете рядко може да се видят цветя. Тишина под палещото слънце. И само 10 души около последното жилище на Жо Дасен.

„Само душата ми има значение, а какво ще правят с тялото ми след смъртта, ми е все едно“ –

споделя приживе певецът.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!7 коментара

  1. Gergana Morozova на

    Статията е ‘ПАНОРАМНА’, ИЗЧЕРПАТЕЛНА и ОБЕКТИВНА!
    ЛЕГЕНДАРНИЯТ ЖО ДАСЕН е заслужил това специално ВНИМАНИЕ и задълбочен АНАЛИЗ! БЛАГОДАРЯ ВИ!

  2. Напълно независима на

    Благодаря! Обичам песните на Жо Дасен и четейки последните редове на статията, плаках. Той е неповторим и несравним с глас, който сграбчва душата ми от първите изпети думи и не я пуска!

Коментирай в Delo.bg