Никола Тесла – бащата на светлината

0

На 12 юли 2017 г. един от най-добрите тенисисти в света – Новак Джокович, не можа, заради метеорологични причини, да излезе на корта по време на осминафиналния си мач от „Уимбълдън“, но се появи на терена с фланелка с лика на Никола Тесла.

Никола Тесла, Новак ДжоковичСпоред сърбина, благодарение на такива хора като Тесла хората виждат повече, знаят повече, могат повече, а това е възможност за развитие. За него великият изобретател е вдъхновение и вечно ще живее с мъдростта, визията и смелостта си.

Новак Джокович има за какво да се гордее със своя сънародник.

Сръбският машинен инженер Никола Тесла, в по-късни години сдобил се и с американско гражданство, е наричан още гений, вдъхновен пророк на електричеството, безумен изобретател, страдащ от халюцинации, човек, изпреварил времето си, предвестник на нова цивилизация.

Неговите изобретения може да се видят в енциклопедии и справочници, а цялата енергетика на ХХ век е развита върху патентите на този учен. Разбира се, обикновеният и неподготвен читател, който е далеч от физиката и електрониката, трудно може да схване гениалността му. Но е достатъчно да се знае, че

Никола Тесла открива променливия ток и от това достижение се ползва от всеки човек и днес,

изключващ и включващ най-различни електрически уреди. Доусъвършенства динамото, открива електромагнитните вълни преди Хайнрих Херц, въпреки че мерната единица е дадена на името на Херц.

Кой е Никола Тесла?

Никола Тесла пишел стихове и сравнително добре говорел осем езика. Обичал философията и хубавата музика.Ражда се на 10 юли 1856 г. в село Смилян, Австро-Унгария, днес се намира в Хърватия. Баща му – Милутин, е сръбски православен свещеник, може би потомък на херцеговинския войвода Павле Орлович или на някои от племената от долината на Тара.

Майка му – Джука Мандич, има корени в Косово и е дъщеря на сръбски свещеник от Бановина.

Милутин и Джука имат пет деца – двама сина и три дъщери (Милка, Ангелина и Марица). Никола е четвъртото дете.

Едва петгодишен, по-големият брат Дане загива при злополука по време на езда, а година по-късно семейството се мести в Госпич. В Карловец

бъдещият изобретател Никола Тесла завършва четири класа за три години.

Има източници, според които Тесла получава бакалавърска степен по електроинженерство в Техническия университет на Грац, но от самото учебно заведение твърдят, че веднага след първия семестър на третата година той е напуснал, без да уведоми дори семейството си. Сред приятелите му се говорело, че се е удавил в река Мура. В същото време се оказва, че е помощник-инженер в Марибор, където изпада в тежка нервна криза – началото на последвалите състояния на халюцинации.

По настояване на баща му, през 1880 г. записва Карловия университет в Прага. Това му дава възможност да се запознае с работите на австрийския физик и философ Ернст Мах. По това време умира Милутин Тесла и Никола само с един завършен семестър прекратява следването си. Заминава за Будапеща и става главен инженер на Националната телефонна компания.

Никола Тесла

Никола Тесла и Томас Едисон

Следващата спирка на неспокойния му дух е Париж (1882 г.) като електроинженер в Континентал Едисън Къмпани, където изобретява асинхронния двигател. На базата на въртящи се магнитни полета разработва различни уреди, като ги патентова в началото на 1888 г. В същото време електрическата индустрия в САЩ се развива бурно, Тесла вижда възможност и поле да развие много свои идея там и така се решава да пресече Атлантическия океан, озовавайки се в компанията на Томас Едисон.

Различните виждания за променливия ток са причина са дълбок разрив и Тесла напуска компанията. Следват дни на финансов недоимък. Подпомогнат от приятел, Никола основава собствена компания и изобретява електрическия двигател. Човечеството се сдобива с прочутата „Бобина на Тесла”. Преди Първата световна война успехите и неуспехите в живота му се редуват непрекъснато. Прочува се и с конструирането на първата луминисцентна лампа.

Никола ТеслаПрез 1892 г. младият учен бил поканен да изнесе лекция за електромагнитното поле с висока честота пред колеги от Кралската академия в Ню Йорк.

Започвайки, той включвал и изключвал дистанционно електродвигател, в ръцете му светвала крушка, а нямало спирала, само празна колба.

След демонстрацията известният физик Релей поканил Тесла в кабинета си и му казал:

„Заповядайте в това кресло. То е на великия Фарадей, а след неговата смърт никой не е сядал в него”.

Никола ТеслаГодина по-късно, на Световното изложение в Чикаго, мнозина посетители с удивление наблюдавали високия слаб учен как се подлагал на електрошок с напрежение два милиона волта. По принцип, от смелия експериментатор не би трябвало да остане и следа, но Никола се усмихвал и държал в ръката си ярко светещи електрическа лампа. На всички им се струвал, че това е някакъв фокус.

Безумният изобретател поразявал и своите колеги. Веднъж в Медисън Скуеър Гардън той демонстрирал дистанционно управление на неголеми лодки и всички приели експеримента като магьосничество.

В Колорадо Спрингс за експеримент на учения била построена специална кула с грамадна медна сфера на върха. Целта на опита била на разстояние от 25 мили от кулата да се запалят двеста крушки без проводник, само чрез земята. Хората се трупали около кулата, изведнъж захвърчали искри, конете получили електрошоков удар чрез железните си подкови.

Никола Тесла обичал да шокира публиката си.

През 1900 г. получава поръчка от банкера Морган да построи станция с безжично предаване на енергията. В проекта участвали 2000 души. Огромният научен град бил построен на остров. Скелетът на кулата бил 57 метра висок, с медна „чиния” на върха, явяваща се като усилвател, а желязната шахта била на дълбочина 36 метра под повърхността на земята. Пробният пусков срок бил през 1905 г. и произвел небивало впечатление. Едно от заглавията на многобройните вестникарски материали било:

„Тесла докосна небето над океана на хиляди мили”

Никола Тесла

електрическият двигател – едно от великите изобретения на Никола Тесла

Втората кула трябвало да бъде построена на Ниагарския водопад и час от вложените средства били на учения. В един момент банката прекратила финансирането на проекта, а с началото на Първата световна война правителството разпоредило кулата да бъде взривена, за да не използва евентуално врага нейните уникални възможности. Мечтата за информационно обединение рухнала. След това ученият продал част от своите патенти за 15 милиона долара, създал лаборатория в Ню Йорк и напълно се отдал на научни изследвания.

Никой и до днес не отрича, че Никола Тесла е необикновен човек. Той е работил не само върху проблемите на енергията на родната планета, но и на цялата Вселена, като години наред е изучавал пътя на слънцето и други източници на светлина.

Никола Тесла се е опитвал да управлява космическата енергия и да направи връзка с друг свят.

Предсказал е възможността болните да бъдат лекувани с високочестотен ток, появата на електрическата печка, електронния микроскоп. Много от неговите открития не са патентовани, дори не е оставил никакви чертежи. Малко са съхранените дневници и ръкописи. Около него кръжали стотици „научни” легенди, като Тонгуската катастрофа през 1908 г. , когато се подозирало появата на машината на времето.

Никола ТеслаНа малкото съхранени снимки Никола Тесла има вид на съвсем обикновен човек. В същото време любителите на драматизма му приписват демонични черти – висок на ръст, черни блестящи очи, суров поглед, гарванова коса, хлътнали бузи.

Фобиите при Тесла са се проявявали във всеки един момент.

Неговото състояние можело да се променя непрекъснато, често дълго време гледал в една точка, погълнат от мисли и без да обръща внимание на случващото се около него – демонстрация, че изобретателят може да изключи мозъка си от настоящето.

Това са състоянията на неговата свръхчувствителност, когато съзнанието му прониква в загадъчния свят.

Известно е, че

гениалният Никола Тесла носел винаги скъпи костюми.

Често е получавал покани да участва в светски партитата, но по всякакъв начин показвал, че това не е по вкуса му. Не страдал и от женско внимание, като не една и две дами кроели планове за брак с него и това го карало по всякакъв начин да избягва подобна компания. Във вестниците се срещали определения за него като „самотният вълк”.

Тесла обичал разходки в пълно уединение – движението стимулирало мислите му, които нямали граници. Спял по четири часа, два от които в сънищата си посвещавал на обмисляне на нови идеи. Можел да изкара в лабораторията си най-малко два дни без да спи и излиза от нея. Притежавал уникална фотографска памет. Професионално се занимавал с лингвистика.

Никола Тесла пишел стихове и сравнително добре говорел осем езика. Обичал философията и хубавата музика.

Никола ТеслаНикога не е имал собствена къща. Винаги живеел в хотел, разбира се съобразен с финансите, които разполагал в момента. Но показвал слабост към лукса. Обичал гълъбите и изпитвал безкрайно удоволствие да ги храни.

Имал си и някои странности – прислугата му всеки ден трябвала да сменя по 18 кърпи, сервитьорите подменяли поръчаните блюда, защото Тесла успявал да види кацнала на чинията муха. Разбира се, когато портфейлът му бил пълен, тези капризи се приемали за нормални.

Страдал от ойстерсаритисфобия (oystersaritisphobia) – страх от перли. През 1909 г. предвидил появата на днешния смартфон.

Животът на великия изобретател Никола Тесла бил бурен, а смъртта му – спокойна.

В ранното утро на 7 януари 1943 г. прислугата на хотела намира в леглото бездиханното тяло на 85-годишния гений. Дни преди смъртта си той бил видимо бил болен, но категорично отказвал помощта на лекаря си. Най-загадъчният учен, според мнозина, завършва живота си в стая на луксозен хотел в Ню Йорк. Твърди се, че стаята е с № 3327. Лекарят установява артериална тромбоза. Два дни след смъртта му ФБР издава заповед вещите му да бъдат конфискувани. Тялото му било кремирано, а урната с праха била положена в нюйоркското гробище.

Никола ТеслаНикога не се е женил и не е създал деца. По време на Втората световна война били загубени част от архивните данни на неговите родственици.

Единствено достоверна връзка има между великия изобретател и неговия племенник – сръбския дипломат Сава Косанович, син на сестра му Марица. Той става и официален наследник на Никола Тесла, след като води 12-годишна битка за правата върху имуществото на великия си дядо.

Независимо от протестите на Сръбската Православна църква, прахът на учения е била преместена от Америка през 1957 г. и до днес се намира в музея на Тесла в Белград.

Музеят е основан от Косанович в памет на изключителния учен. Дипломатът дарява и някои предмети, свързани с него. След смъртта на Косанович и до днес няма пряк наследник, като никой не е предявил иск за имуществото на гениалния изследовател.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg