Вида Пиронкова: В „Гълъбо“ е втъкана магия за любов (видео)

0

Песен хипноза, песен съдба! Това е „Гълъбо“ – музикалната сензация, покорила сърцата на българите в дълбоката зима на 2017-та. Видеоклипът се превърна само за седмица от публикуването му в YouTube в явление – към 9 февруари над 300 хиляди гледания! Виновник за това е Вида Пиронкова, която е композитор и автор на текста. Това съвсем не е първата композиция на пловдивчанката Вида от прочутия род Пиронкови. Завършила пиано в СМУ “Любомир Пипков” и музикално-танцовата академия в Пловдив, Вида грабва през 1993 г. наградата на журналистите на престижния фестивал „Златния Орфей“ с песента “Ела”. Била е галерист, редактор в списание за архитектура, музикален редактор в “Балкантон” и в БНР – радио София, бижутер .

Звездният миг на Вида Пиронкова обаче предстои.

На 9 март, навръх имения ден на сина й (на когото е посветена песента „Гълъбо“) излиза по музикалните магазини дискът „Емпатия“ (продуцент е Игор Марковски). В него има 17 композиции, всички по музика и текст на Вида, с изключение на „Имам нужда от една любов“ по текст на Огнян Фунев. Изпълнители са едни от най-обичаните родни поп звезди – Орлин Горанов, Миро, Васил Петров, Мария Грънчарова, Еделина Кънева, Васил Михайлов, Мирослава Кацарова, Илия Ангелов, Марио Николов, група „Атлас“, Екатерина Русенова, Борислава Танева и Людмил Ангелов. Възторжена от невероятния успех на пилотния сингъл от „Емпатия“ „Гълъбо“ Вида разказа за вдъхновението, любовта, приятелството и музиката за читателите на delo.bg.

Вида Пиронкова за Гълъбо и Емпатия

Миро, Вида Пиронкова и Васил Петров

Всестранна арт личност прозира от биографията Ви – музикант, композитор, писател, скулптор и живописец. Е, Вида, към днешна дата кое е изкуството, от което сте изкушена най-много?

– Музиката е на първо място, но и писането – дали било поезия, разкази, дори мисля да се насоча и към романи. Следват бижутата, защото аз ги свързвам по-скоро със скулптурата – едно по-висше изкуство, но при бижутата голямата форма на скулптурата е сведена до минималистичен формат, който дори човек може да носи на себе си. В тази връзка, аз определям себе си като артист.

Това не изтощава ли – отдадеността на толкова различни страсти? Кое определя цикличността на всички тези интереси?

– Много ме изтощава, защото талантът да създаваш изкуство изтощава – това е енергия, с която работя, а тя ти взимат здравето, докато се получи нещо хубаво и стане за показване пред публика. Влагаш си душата, съня и здравето, защото всичко е насочено към тази конкретна област да създадеш някакво творение на изкуството. Има цикличност в творчеството ми, защото не мога едновременно всичко да върша. Ако Господ ми беше дал повече ръце и часове в денонощието, аз и тях щях да ги уплътня. Ето – писах, писах поезия и издадох книга, след това чиракувах, за да се науча да правя бижута. А после попадам в период на писане на музика, от който не излизам с месеци. Съчетавам пак текстове с музиката.

След излизането на диска „Емпатия“ съм решила да довърша роман, който съм започнала.

Мюзикъл също искам да пиша, както и опера, защото там също словото е намесено – сценография, драматургия, литература, музика – това вече е най-съвършеното изкуство. Още не събирам смелост след тези шедьоври, създадени в операта, но ще направя опит.

Вида Пиронкова за Гълъбо и Емпатия

Вида Пиронкова и Васил Михайлов по време на запис

Тежи или помага потеклото Ви – наследник сте на прочутата пловдивска фамилия Пиронкови?

– Винаги само ми е помагала фамилията Пиронкови.

Аз не съм страдала от чувство на скромност. Ако не бях родена в тази фамилия, щях да бъда съвсем друг човек.

Изграждането на личността и характера ми и избухването на тези таланти са, защото

децата избират кои да бъдат родителите им, това е моята теория, та в тази връзка аз тези хора съм ги избрала много преди да се родя, за да получа това, което съм си набелязала за цел.

Осъзнавам, че имам мисия в този живот и тя е най-вече да намеря нов момент в съвременната музика, който да носи в себе си и времевите традиции в най-чистия вид на музиката.

Вида Пиронкова за Гълъбо и Емпатия

звезден екип – Вида Пиронкова, Миро, Игор Марковски и Светослав Лобошки (направил аранжиментите на 14 от песните в „Емпатия“)

Песента „Гълъбо“ предизвика истински фурор в интернет, посветена е на сина Ви Ксантос – той ли е Вашата гордост в живота?

– Моята гордост първо е баща ми, след това майка ми, после моите братя. Аз имам едно патриархално семейство и много се обичаме всички. След това идва съпругът ми, най-накрая създанието, които Господ ми е пратил – моят син. Децата не ги раждаме ние. Символът на гълъба е ангелският дух, който Господ ни праща и по този начин се появяват и децата, поне моята философия е такава. А моят син за мен е ангел и гълъб, така че

в „Гълъбо“ съм заложила много чувство. В песента е втъкана магия за любов.

Вида Пиронкова за Гълъбо и Емпатия

Ксантос – синът на Вида Пиронкова

А иначе, Ксантос е бил един от големите старогръцки философи, чийто роб е бил Езоп. Заради солидното му творчество, благородният Ксантос го освобождава и те остават приятели. Другото, което проучих в гръцката история, че Ксантос е бил един от тримата патриоти, които са вдигнали въстанието, при което през 1821 година се стига до освобождението от турците. А иначе, ако сменим ударението КсантОс, означава рус. А моят син е бял и рус – той е моята любов!

В албума „Емпатия“ изпълнителите са повече от популярни имена в родната музика, веднага ли откликнаха на поканата Ви да участват в проекта?

– Всички, които участват в албума откликнаха на секундата, в която им се обадих и ги помолих да пеят и свирят в моя диск.

Кой е най-интересният момент от последните няколко месеца, в които записвахте песните?

– Уморителен процес беше подготовката на диска – от есента до началото на февруари. Попаднахме в един много кофти период на грип. Почти всички бяха болни, часовете на запис пропадаха, защото тя или той кашля.

Вида Пиронкова за Гълъбо и Емпатия

Орлин Горанов и Вида Пиронкова

После попаднахме на коледния период – изчаквахме празници, участия, използвахме всякакви пролуки – нощно време идваха да записват един след друг. Но пък много хубава беше атмосферата през периода на записите – мигове на топлина, на приятелство! Всички моменти бяха хубави моменти. Самият процес на създаването в студио на една песен е най-приятният за мен като автор.

„Емпатия“ на старогръцки значи съчувствие, способност да съпреживяваш емоциите, чувствата и мислите на другите. Това ли е основното послание с предстоящия Ви музикален проект – да бъдем по-състрадателни?

– Да, да бъдем по-състрадателни, да бъдем по-толерантни, да се опитаме да се поставяме на мястото на другите хора преди да им реагираме лошо. Да съпреживяваме моментите им на радост, на болка, на житейски успехи. Просто така е създаден светът –

няма ли любов, няма ли съпреживяване, няма ли обмен на положителна енергия с другия човек до теб, наречен ближен, просто съществуванието ни губи смисъл.

Накъде след „Емпатия“? Работите ли върху друг проект с нови песни?

– Имам още много – почти 50 готови песни и най-вероятно ще направя втори албум, защото много приятели изпълнители останаха дори леко сърдити, че не успях да ги вместя в този проект. Отделно се настройвам да правя мюзикъл, започвам и собствено радио предаване на навръх 14 февруари.

В навечерието на Деня на влюбените много хора се чудят какво по-напред да празнуват – виното или любовта. Да празнуват каквото искат с приоритет, но

винаги да празнуват любовта и емоциите в себе си и да бъдат по-добри, да изразяват тази своя добрина чрез добри думи и да се опитват да проявяват емпатия!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg