Книга с неиздавани досега стихове на Евтим Евтимов с премиера на конкурса за любовна лирика „Горчиво вино“

0

Любовна поезия огласи столичния булевард „Витоша“ на финала на Шестия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“. По време на награждаването на победителите беше представена и

новата стихосбирка „Заедно“ на Евтим Евтимов и неговата спътница в живота – Романьола Мирославова.

Нови и класически стихове от нея бяха представени от едни от най-популярните поети на България.

Големият победител в поетичния конкурс „Горчиво вино“ стана поетът юрист Николай Дялков (на снимката долу в средата). Той отвя анонимната конкуренция в конкурса със стихотворението „Вино от дива къпина“ и получи за награда издаване на книга от ИК „Персей“, организатор на поетичния фестивал.

Творбата на Дялков е вдъхновена и влиза в диалог с класиката на Маргарита Петкова „Дива къпина“. Лично кралицата на съвременната българска поезия му връчи по време на събитието, част от културната програма на Алея на книгата в София.

Ето стихотворението, което преди 36 години изстреля Маргарита Петкова в елита на българската поезия и се превърна в нейна емблема:

ДИВА КЪПИНА
На Янко Станоев
Като дива къпина съм – ни хубост у мен, ни сладост.
Стипчива съм, но мога да утоля някому глада и жаждата.
Крехки са ми уж корените, а за скалата здраво се вкопчват.
Не мога да вирея върху изискана паркетна почва.
Стигат ми ласката на дъжда и на слънцето топлината
(а по душата ми – следи от зъбите на вятъра).
Като дива къпина съм – предупреждавам.
Когато нехайно посягат към мене –
умея до кръв да ранявам.
Внимавай! Да не се закачиш, както случайно си свърнал –
няма отърване!

А ето поетическият отговор на Николай Дялков, който му донесе победата в конкурса „Горчиво вино“, участието в който е анонимно:

ВИНО ОТ ДИВА КЪПИНА
„Като дива къпина съм – ни хубост у мен, ни сладост…“
Маргарита Петкова

Не разбирам от диви къпини. Не разбирам от питомни даже.
Ако с тебе сега се разминем? Време е, значи, да ти го кажа:
Все пак зная какво е стипчѝвост. А и дивост какво е, май зная.
Значи, казваш, не си от красивите, ни от сладките. Чуй ме накрая –
аз обичам нощта с диво вино. А стипчѝво пък най го обичам.
Ако с тебе сега се разминем, ще ме видиш ти – сянка на птица,
суха длан под порои дъждовни или шапка на слънчево зайче…
Оставѝ тази песен лъжовна! Твойте, здравите корени, знай, че
щом се мръкне, до дъх ще изтръгна. Ще цедя от теб лудото вино.
По смълчани зори с мен ще тръгнеш… Най-красивата дива къпина!

Председаел на журито е литературният критик и издател Пламен Тотев. Заедно с поетесата Петя Хантова и Гичка Тренева, секретар на НЧ „Братя Миладинови – 1914“ – Петрич, което е организатор на конкурса, избра най-добрите сред получените повече от 100 творби.

Сред най-аплодираните на церемонията беше стихотворението „Погребана“ от Мария Илиева, която получи втора награда, поделена с Марина Алексиева за „Ако надникнеш“. Трети награди бяха присъдени на Димитър Петров за „Небесна държава“ и Маргарита Мартинова за „Лунно вино“.

от ляво надясно: победителят в конкурса „Горчиво вино“ Николай Дялков, издателят от ИК „Персей“ Пламен Тотев, приятелят на Евтим Евтимов Петър Андасаров, Димитър Петров и Мария Илиева, които получиха съответно трета и втора награда

Веднага след награждаването издателят Пламен Тотев представи и новата книга „Заедно“, която събира както най-хубавите стихове на Евтим Евтимов и неговата съпруга и муза Романьола Мирославова, така и последните им ръкописи.

„Двамата бяха заедно в живота, заедно поеха отвъд, заедно ще останат във вечността“ –

заяви издателят и техен близък приятел Пламен Тотев, който е съставител на книгата.

Издателският проект е осъществен заедно с Венко Евтимов, сина на Евтим Евтимов. На събитието той прочете някои от обичаните стихотворения на баща си, както и неговата „лебедова песен“ – „Мястото ми в кръчмата го няма“. Тази творба, която е финална за книгата, е оставена в няколко варианта от Евтим Евтимов, от които съставителят, след разчитането на ръкописите, е избрал този.

от ляво надясно: Венко Евтимов, Симеон Павлов, Петя Хантова, Николай Дялков, Маргарита Петкова, Добромир Банев, Мария Романова, Димитър Петров, Гичка Тренева, Костадин Филипов и Пламен Тотев

Симеон Павлов, синът на Романьола Мирославова, прочете стихове на майка си. Маргарита Петкова припомни с едно от закачливите четиристишия на Евтим колко светъл, позитивен и с чувство за хумор човек беше той:

СЛУЧКА

Винарю, нямам никаква вина
за твоята съдба нелепа.
Остана ти без вино и жена,
защото ти изпуща чепа.

Добромир Банев прочете своето стихотворение – поклон пред Евтим Евтимов, включено в тазгодишната му стихосбирка „Любов до синьо“:

…Най-хубавото, зная, предстои.
Горчива обич – за горчиво вино.
Мълчанието ни
е като в стих,
написан вече от Евтим Евтимов.

Виктория Катранова каза вълнуващи думи за Евтим и Романьола и прочете едно от последните стихотворения на поетесата – тъжното, но красиво „Есен“.

Костадин Филипов„На дъх от лятото“ – дебют в рими на Костадин Филипов

 

Журналистът Костадин Филипов, който направи един от запомнящите се дебюти в поезията тази година със стихосбирката „На дъх от лятото“, прочете популярното и като песен стихотворение на Евтим Евтимов „Жена на балкона“. Пред публиката на Алея на славата сподели и за новата си поредица „Разкажи ми песен“, която всеки петък е част от предаването „Преди обед“ по bTV. В нея ще влязат и шлагери по стихове на Евтим. Костадин Филипов сподели и една новина, която приятно го е изненадала –

стихотворението „Счупени души“ от дебютната му книга „На дъх от лятото“ е превърнато в песен от композитора Димитър Пенев,

създател на хитовете „Детски спомен“ и „С днешна дата“, изпълнени от Орлин Горанов и Кристина Димитрова и „И само дъжд“ и „Върни ми любовта“ на Георги Христов.

Костадин Филипов

В четенето на стихове от книгата се включиха дългогодишните приятели и колеги по перо на Евтим – Матей Шопкин и Петър Андасаров. В изпълнение на поетесата Марина Матеева Шопкина прозвуча за пръв път пред публика „Когато сме на двадесет години“, посветено от Евтим на баща й. При последната им среща той споменал на Матей, че е написал стихотворение, което му е посветил, но искал още да поработи върху него. То също е останало в няколко авторови редакции, от които съставителят Пламен Тотев е избрал публикувания в тази книга вариант.

Катя Кремзер прочете своя съвсем нова творба, посветена на Евтим, а Петя Хантова представи въздействащото, болезнено социално стихотворение на Романьола „Към един чужденец“, което е от последните й творби.

Финал на вечерта постави Димитър Христов, миналогодишният победител в конкурса „Горчиво вино“, който прочете едно от най-красивите стихотворения на Евтим, посветени на Романьола – „Вечерно видение“.

Жена е тя, от погледи излята –
за нея мъж не мога да намеря.
Такава хубост, слязла на земята,
навярно с Господ някъде вечеря.

„Заедно“, последната съвместна книга на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова, включва 128 стихотворения, половината от които са нови, взети от последните им ръкописи.

В тях темата за любовта е основна, но прелива в социални и философски теми. Целта на книгата е да напомни какви обичани поети бяха двамата и същевременно да спечели нови читатели за поезията им.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg