Руски авиокомпании спират полети до 72 дестинации

0

До България в списъка на „Росавиация“ е отказан само полетът на „Россия“ по линията Санкт Петербург – София

Редица частни руски авиопревозвачи се отказват от 71 международна дестинация за редовни полети заради масовия фалит на туристически агенции, след като много от гражданите на Руската федерация (РФ) ограничили пътуванията си. До България става дума само за една линия.

Полети Rossiya

За тревожната тенденция информира днес руският бизнес всекидневник РБК-Daily. Aвиокомпаниите, които са взели подобно решение са в списъка на сайта на руския регулатор на авиопазара Росавиация.

Според изданието сред отказаните полети са предимно такива към градовете и летища в туристическите зони на Европа, популярни сред руснаците. Най-много отказани дестинации имат компаниите „Трансаеро“ и UTAir — по 19 полета.

В частност, UTair повече не иска да лети до цели 6 града в чужбина само от старата столица Санкт Петербург. UTAir например е провеждала оптимизиране на маршрутната си мрежа със свиване на полетите с цели 20% – компанията имаше големи дългове, достигащи 167 млрд. рубли (над 2 млрд. евро) по данни към края на м.г.
Подадените от авиопревозвачите молби за спиране на полети по тези дестинации (предимно към Дубай, Батуми, Банкок, Канкун, Хюстън и др.) обаче предстои още да бъде разгледани от междуведомствена комисия към Министерството на транспорта на РФ, което трябва да утвърди заявките.

Полети Rossiya

България засега почти не фигурира в списъка на отказалите се авиопревозвачи, което означава, че на този етап не се очертава изтичане на руски туристи през идния летен туристически сезон – очевидно е, че ниските цени на родните курорти на пазара на РФ е предимство. От реално 72 дестинации, обозначени със „самостоятелен отказ от допускане за обслужване на линия“, само една е спряна към България, видя ДЕЛО в сайта на „Росавиация“.

Така, по искане на авиокомпания „Россия“ се спира полетът й по не толкова туристическа дестинация като тази от международното летище „Пулково“ по линията Санкт Петербург – София.

Припомняме, че руският туристически пазар се сблъсна с първите трудности още в началото на летния сезон на 2014 г., когато поради първите санкции на САЩ и Европейския съюз (ЕС) към РФ фалираха редица едри туристически оператори. През 2014 г. спряха дейността си и такива оператори като „Нева“, която редовно предлагаше пакетни почивки за руснаци и по българските курорти. Другите са «Лабиринт», «Солвекс-Турне», «Южный крест», «Верса» и т.н.

Поради тази поредица от банкрути на туроператори към август 2014 г. сривът в продажбата на пакетите е достигнал критичните 40%, в сравнение с аналогичния период на м.г. През ноември 2014 г., когато най-масово се правят резервации за зимните курорти, туроператорите признаха, че продажбите им се осъществили само на около 50%.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg