Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

0

Денят 24 март е обявен за Световен ден за борба с коварната болест туберкулоза. В тази връзка от Министерството на здравеопазването организират Дни на отворените врати в 25 лечебни заведения в много градове в цялата страна. Те ще се проведат под мотото „Открий, лекувай, излекувай всеки!”.

Списъкът на лечебните заведения, в които ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза, може да свалите от ТУК.

Радостната новина в днешния ден е, че броят на болните от туберкулоза пациенти у нас намалява. Данните са на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България и показват, че през 2014 г. техният брой е средно 22,7 на 100 000 души.

Общият брой на диагностицираните болни от туберкулоза през 2013 г. е 1932 души, докато през 2014 г. се забелязва макар и минимален спад – 1871. От тях 187 са деца.

Безплатни прегледи за туберкулоза

Районите, в които се забелязва завишена заболеваемост от туберкулоза са Северозападна и Централна България. Средно 33,5 на 100 000 жители са данните от Видин, във Враца – 44,3, Монтана – 32,5, Кюстендил – 32,2, Перник – 30,3, София област 34,5, габрово 30,4.

Тенденцията, при която мъжете, заболели от туберкулоза са 2 пъти повече от диагностицираните жени с тази болест, се запазва.

Данните от досега проведените кампании в периода от 2009 до2014 г. показват, че броят на включилите се в изследванията за туберкулоза лица е 76 255. От тях 849 са били диагностицирани с туберкулоза и насочени за незабавно лечение, а 2 890 души са били с латентна туберкулозна инфекция и са пристъпили към химиопрофилактика.

От Министерството на здравеопазването отново напомнят, че лечението и съпътстващата профилактика на туберкулозата в България са абсолютно безплатни за всички граждани, без значение от техния здравноосигурителен статус. Ако болестта бъде открита навреме и се проведе качествено лечение, това заболяване е лечимо. То е съобразено с всички международни стандарти и за да бъде успешно е нужно пациентите да се придържат към него стриктно.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg