Полет с жирокоптер в края на едно синьо лято

1

Тези дни не харесвам синоптиците и техните твърдения: „Лятото си отиде”, „Край на хубавото време” и т.н. Нима лятото може да се изпари толкова бързо? Не, моето лято ще продължи и причината е проста – направих така, че да имам предостатъчно спомени, с които да удължа гаранцията на любимия сезон. Освен традиционните море и планина успях да изпитам ново и силно усещане. Летях с жирокоптер над Черно море (малък двуместен хеликоптер с ротор, който повдига самата машина и не се задвижва от двигателя, а от въздуха).

жирокоптер, лято, полет, море, Златимир Йочевжирокоптер, лято, полет, море, Златимир Йочев

Излетяхме от малката писта на летището в Приморско в ранната лятна утрин. Препоръчително за такъв полет с отворено летателно средство е да имате дебела дреха. Аз бях с тениска и къси панталони. Хладният морски вятър бързо доотвори все още сънените ми очи. Гледката се сменяше динамично. Първоначално се наслаждавах на гънките на най-югоизточната  и най-мистична планина – Странджа и Дяволската река, проправяща си път към морето.

жирокоптер, лято, полет, море, Златимир Йочев

Дори познатите ми места изглеждаха различно от високо. Летяхме на около 300 метра над земята. Скоро се появи и синият цвят във всичките му нюанси. Разкри се морето, плажовете, рибарските лодки, влезли навътре за своя улов. Попивах жадно всяка картина с вълнението на дете, което вижда морето за първи път. От такава позиция и летателно средство за мен беше наистина първи път.

Доста бързо прелетяхме над много от южните ни курорти – Приморско,  Китен, Лозенец, Царево. Морската вода изглежда незасегната от човешката дейност. Дори презастроените петънца земя ми се струваха малки на фона на голямото синьо море. И както екскурзоводите в пещерите, така и аз откривах най-причудливи форми на черноморския бряг.

жирокоптер, лято, полет, море, Златимир Йочев

Полетът продължи около 40 минути. Сториха ми се десетократно повече. Кацането беше гладко и благополучно. След полета всичко ми се струваше по-цветно. Слънчогледите около малкото летище сякаш се смееха и радваха в тон с моето приповдигнато настроение. Зарекох се да летя отново над морето. И не само  – обещах си да го опозная, да се гмуркам в него, да видя потънали кораби, да науча много истории и легенди за него.

жирокоптер, лято, полет, море, Златимир Йочев

Сега, около месец след полета, мога отново да се върна в небето. Прехвърлям снимките на компютъра и телефона си и се връщам в онази цветна емоция.

жирокоптер, лято, полет, море, Златимир Йочев

Авторът на текста и снимките Златимир Йочев след полета с жирокоптер

Може би фактът, че събрах няколко свои страсти направи всичко това незабравимо. Любовта към морето, с което съм израснал, жаждата за нови екстремни усещания и приключения и радостта от снимането и фотографията. Позволявам си да перифразирам класиката: „Човек е толкова голям, колкото високи са мечтите му”. Мечтайте високо и цветно, напук на времето.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg