Кристина Кръстева: Още помня пеперудите в стомаха от първия ми полет със самолет

0

Кристина Кръстева – журналист, в. „24 часа“, автор на бестселъра „Бойко, който винаги се завръща“

Първият ми полет беше част от първата ми международна командировка. През октомври 2000 г. придружих тогавашния кмет на столицата Стефан Софиянски на посещението му в Йордания. Аз бях пратеникът на „24 часа“ – медията, в която работя и до днес и благодарение на която съм обиколила доста свят.

Кристина Кръстева

Кристина Кръстева с премиера Бойко Борисов

До Аман летяхме през Атина. Именно до гръцката столица бе първото ми изживяване във въздуха. Спомням си го ярко и вълнуващо. Бях на средно място – откъм пътеката ме „поддържаше“ тогавашният зам.-председател на Столичния общински съвет Мичо Райковски, а откъм прозореца – шефката на протокола на Столичната община Ценка Попова.

Тъкмо се бях опомнила от излитането, в което направо се влюбих – и до днес всеки път се вълнувам от „пеперудите в корема“ при набирането на височина и скорост, и една мила дама ни поднесе храна и вино. А блюдото беше толкова галещо сетивата, че съвсем забравих къде съм… Оказа се, че това е първото ми фюжън изживяване и че вкусвам филе от сьомга с плодове и други съпътстващи гарнитури… Тогава за първи път опитвах не само какво е отделяне от земята, но и какво е лакса.

Доста преди края на краткия ни междинен полет установих, че вече се чувствам „в свои води“ (или в случая по-скоро в свой въздушен коридор).

Кристина Кръстева

Кристина Кръстева с президента Росен Плевнелиев

Нямах търпение да изтекат четирите часа в Атина, за да се качим вече на полета към Йордания. В него се усещах вече достатъчно „веща“. Този път от двете ми страни седяха непознати хора, а аз със затаен дъх очаквах гъдела при излитането. И всички останали вълнения – списанието, предвкусването на Аман, Петра и Мъртво море, вечерята и чашата вино, докато пориш облаците към целта.

Всички останали десетки полети след този, включително и траещите повече от 10 часа, тези, в които съм летяла в първа класа, блажено лежаща и щракаща канали, или пък онзи, в които съм се приземявала в пилотската кабина, не могат да се сравнят с първия път. Той е като магнит.

В онзи далечен октомври преди малко повече от 14 г. ми бяха достатъчни само няколко минути, след като напуснах софийската писта, за да разбера с категорична яснота, че обичам да летя. И че това е транспортът, който ме вълнува и ме държи в най-голяма степен въодушевена и пълна с очаквания.

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg