Тереза Мей след взрива в лондонското метро: Експлозията е целяла огромни щети

0

Задържан е 18-годишен младеж, за когото се предполага, че е свързан с атентата в лондонското метро. Той е арестуван край град Дувър, в района на Ламанша. Според Нийл Басу, висш национален координатор на контратерористичната дейност:

„Разследването продължава и равнището на заплаха остава „критично“ (което означава потенциална заплаха – бел.ред.), въпреки че сме доволни от постигнатия напредък.“

Тийнейджърът е бил задържан за разпит по силата на законите за борба с тероризма. Не са му предявени официални обвинения и самоличността му не се разкрива.

В късния следобед вчера министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че експлозията в лондонското метро е имала за цел да предизвика огромни поражения. Тя осъди „подлия атентат“ в телевизионно обръщение след извънредно заседание на кризисния правителствен комитет.

взрив в лондонското метроТереза Мей порица позицията на лидера на САЩ Доналд Тръмп, който написа в Туитър, че авторите на деянието са били познайници на полицията. Премиерът Мей подчерта, че спекулациите по текущо разследване никога не са в негова полза.

 

Самоделна бомба е предизвикала експлозията, заяви Марк Роули, шеф на отдела от Скотланд ярд за борба с тероризма. Преди това снимки на вестник „Sun“ показват, че взривът е бил в плик в бяла кофа в един от вагоните. Около подозрителния предмет се виждат разпръснати вещи на пътници, но отвътре вагонът не е повреден видимо.

взрив в лондонското метро

29 са ранените при атентата на метростанция Парсънс Грийн, в западната част на Лондон. По данни на Националната здравна служба, 21 от тях са хоспитализирани, а 8 са изписани. За щастие, няма човек от тях със сериозни наранявания. Няколко от пътниците в метрото са получили лицеви изгаряния. Инцидентът е станал в час, когато хората са отивали на работа с метрото в района Фулъм. За няколко часа подземната железница бе спряна.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg