Готов е прототипът на първия български самолет

0

Точно 100 години след първия самолетен полет с българска въздушна машина, страната ни има копие на „Йорданов-1“ – летателният апарат, поставил началото на летоброенето на родната авиация.

макет на първия български самолет Йорданов 1Макетът е 1:1 като изграденият през 1915 г. двуместен самолет от Асен Йорданов. Самият апарат е възстановен само по чертежи и стари снимки. 85 км/ч е била максималната скорост, която е развивал двуместният прототип на талантливия и успешен българин.

Макетът на „Йорданов-1“ е статичен, с него не могат да се извършват полети на този етап, тъй като на авиоконструкторите не са стигнали средства за усъвършенстване на модела. Може да видите и Вие на живо първия български самолет в авиационния музей край Пловдив на Летище Крумово.

макет на първия български самолет Йорданов 1За Асен Йорданов може да прочетете повече в статията Най-големите световноизвестни изобретения на българи.

Българската авиация – емблеми и имена пък е кратка история за началото на българското самолетостроене до наши дни.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg