Дрон спасява живота на хора с инфаркт (видео)

0

Всяка година близо един милион европейци получават инфаркт. Едва 8% от тях оцеляват заради забавяне на спешната помощ. Това вече няма да се случва, след като холандски конструктор създаде първата линейка-дрон в света. дрон, инфаркт

Безпилотният самолет, който изпълнява ролята на реанимобил доставя за кратко време дефиблиратор, който може да спаси човешки живот. Идеята на разработката е да бъде помогнато на много хора, получили сърдечна атака. С новото въздушно устройство ще бъдат избегнати задръстванията по пътищата, които пречат на спешните автомобили да стигнат навреме до конкретния адрес.

дрон, инфарктТози нов тип безпилотен самолет може да развие над 100 км/ч и да достигне мястото на случая буквално за минута. Това увеличава повече от 10 пъти – от 8 на 80 на сто шанса за оцеляване на пациента! В дрона е поместен най-необходимия инструментариум за всички видове спешни случаи.

дрон, инфарктДронът-спасител е конструиран и произведен в Холандия. Неговата основна цел е да спаси живота на получилия тежък инфаркт човек преди идването на лекаря. 23-годишният инженер-конструктор Алек Момонт е автор на първия по рода си прототип на безпилотния самолет-линейка. Т.нар. „летяща медицинска чанта“ може да достави до адреса освен интегриран в корпуса дефибрилатор още кислородна маска и доза инсулин.

дрон, инфаркт

Алек Момонт, автор на „летящата медицинска чанта“

Дронът е шествитлов, той може да пренася медикаменти с тегло до 5 кг в радиус от 14 кв км. Корпусът на машината е изработен от карбон, а цената е около 22 хиляди долара. Следващите приложения на летателния апарат ще бъдат за спешни случаи като удавяне, диабет, дихателни проблеми и тежки травми.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg