A350 XWB – Най-новият модел самолет в света направи първия си полет

0

Airbus A350 – най-новият модел самолет в света от серията XWB днес е извършил първия си полет по направлението от Доха до Франкфурт на Майн в Германия на авиокомпания Qatar Airways.

Моделът, предназначен най-вече за дълги полети, предлага доста удобства и комфорт на пътниците, избрали самолетните билети на Катарските авиолинии. Две широки пътеки между седалките, по-големи панорамни прозорци и обемни багажници в горната част на кабината са само част от предимствата, които се забелязват от пръв поглед. Ограничена е и възможността за допир между пътниците. Знаете, често пътуваме „рамо до рамо“.

Моделът A350 е третият модел самолет, произведен за последните 10 години. През 2007 година беше първият полет на предшественика му A380. Той е най-големият самолет в пътническата авиация, правен някога. Капацитетът му е 525 пътници. От 2011 година за пръв път в небето бе и най-новият самолет на конкурентите от Boeing. Самолетът Boeing 787 Dreamliner е със значително намалени оперативни разходи. Това позволи да се обслужват непрекъснати полети между градове с по-малка натовареност от пътници. Преди това беше невъзможно – очакваше се да се съберат достатъчно пасажери, което разреждаше полетното разписание.

Самолетът Airbus-A350 не отстъпва на Boeing и отново достига значително нисък разход на гориво спрямо конкурентните модели с подобни габарити. Основна част от структурата на машината е от пластмаса, укрепена с карбонови нишки или т.н. композитни материали. 70% от частите на самолета са предимно от леки материали – титаниеви и високотехнологични сплави от алуминий. Производителите твърдят, че новото творение в авиацията ще гарантира обслужването без да са необходими междинни кацания на дълги маршрути като линията от Париж до Сантяго в Чили или пък от Шанхай до Бостън .

Самолетите от Серията A350 XWB се произвеждат с капацитет от 276 до 369 места в зависимост от предпочитанията на авиокомпанията собственик за броя превозвани пътници. Моделът, предпочетен от Qatar Airways разполага с 36 места в бизнес-класата и 247 в икономичната класа. Най-новият модел от серията A350 XWB и такъв с най-голям капацитет се очаква да излезе от производство през 2017 година. Стремежът на Airbus е да подобри доста от показателите на Boeing 777-300.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg