Живи акули в кратера на действащ вулкан (видео)

0

Американски учени са открили в кратера на подводен вулкан, два вида акули и скатове. Животните останали увековечени във филма, направен от океанографите.

Рибите се чувствали страхотно, въпреки високата температура и киселинността на водата, която била на средното ниво. Поради екстремните условия в кратера на подводния вулкан Kavachi, който се намира под водите на южния Пасифик, учените можели да потопят камерата само за един час, което било и максимално възможното време да не се повреди техниката.

Solomonmap_KavachiПо време на едно от гмурканията, проведени на дълбочина от 45 метра във вътрешността на кратера,  океанографите с удивление отбелязали наличието на живи риби, сред които два вида акули: кафява акула чук (Sphyrna lewini) и копринена акула (Carcharhinus falciformis), скат (Hexatrygon bickelli), медузи и някои други риби.

„Тези големи морски животни живеят в много гореща вода с високи нива на киселинност. Остава само да разберем как те са се адаптирали към тази екстремна среда” – казва Бренън Филипс, инженер, който провежда океанографското проучване.

Kavachi е един от най-активните подводни вулкани. Той се намира в южната част на Тихия океан, на южната страна на острова Vangunu, принадлежащ на Соломоновите острови. След първото регистрирано изригване, което е настъпило през 1939 г., вулканът се издигал и падал под нивото на водата цели осем пъти. По време на вулканичното изригване през 2003 г., той образувал остров с площ от 15 кв.м., който обаче бързо изчезнал в дълбините на океана.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg