Защо не побелява оперението на птиците като остареят

0

Птиците със сигурност са едни от най-пищно украсените създания в животинското царство! Интересното е, че с течение на годините, птиците остаряват, но това не се отразява по никакъв начин върху тяхното оперение. Как става така, че перата им не посивяват?

Изследванията върху изучаването на цветовете на оперението на птиците, са публикувани в списание „Scientific Reports” и показват, че те се формират без помощта на багрила и пигменти. Това означава, че птиците нямат тази функция, чрез която се променя цветът на перата им с течение на времето, така че те не могат да посивеят или побелеят в напреднала възраст.

sojka

Проучването било направено върху птиците от вида сойка. Установено било, че цветът на перата им се формира от контролирани наноструктури. Перата им се състоят от плочки кератин, който е същият материал, от който са съставени косата и ноктите при хората. Птиците контролират размера на отворите в трабекуларната структура, за да ги променят, което предполага различна дължина на вълната на светлината, отразена от перото и по този начин определя цвета на птицата. Използването на тази „технология” при птиците прави така, че багрилата и пигментите на перата им не губят цвета си. Това от своя страна означава, че птиците не посивяват в напреднала възраст, както това се случва при хората.

Откритието е важно поради това, че в бъдеще би могло да спомогне да се създадат евтини и екологично чисти покрития и цветни материи, които винаги ще запазват цвета си.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg