Ясно е кога и къде ще се извърши първата човешка трансплантация на глава в света

0

Точно след две години и три месеца – през декември 2017 г., в китайския медицински университет Харбин в провинцията Хей Лун Цзян руснакът Валерий Спиридонов ще бъде подложен на сензационен опит, при който главата му ще бъде присадена върху чуждо тяло. Избраният за донор на глава в изключително сложния експеримент програмист е болен от синдрома на Вердниг-Хофман, при който постепенно отказват нервната система и мускулите. Цяло чудо за медицината е, че мъжът е доживял до тази възраст. Заболяването му е познато още като спинална мускулна атрофия и е смъртоносно, а пациентите, страдащи от това рядко заболяване умират още като деца.

Както delo.bg вече писа основният хирург на сензационния експеримент ще бъде италианецът Серджо Канаваро. Самата интервенция по присаждане на глава върху непознато тяло ще продължи около 3 денонощия. В нея ще участват сто специалисти-хирурзи. Цената на опасния опит, който ще удължи живота на Валери Спиридонов е 10 милиона долара. Едно е ясно, 30-годишният руснак е на прага на напълно непозната и неизследвана територия в медицината.

трансплантация на глава

д-р Серджо Канаваро и донорът на глава Валерий Спиридонов

Как се планира да протече операцията?

Мозъкът на Валерий ще бъде изстуден до 15 градуса, за да не бъде увредена структурата му. С това ще бъде забавен метаболизмът му, което ще даде възможност за бъде спряно за час и половина кръвотечението. Според специалистите, ако температурата е по-висока и при по-дълго забавена обмяна на веществата, мозъкът няма да може да оцелее без наличие на кислород.

Следващата стъпка ще бъде да се въведе хепарин в кръвоносните съдове на Валерий. Едва когато това е направено ще могат да бъдат съшити вените и артериите на главата с тези на донорското тяло. Метални пластини ще е необходимо да бъдат имплантирани, за да укрепят гръбначния стълб, а в самия край на операцията ще бъде съшита кожата и мускулатурата. Електростимулация ще бъде приложена задължително за активация на мозъка.

Голяма е вероятността тялото да отхвърли главата и обратно. С познатите до момента технологии гръбначно-мозъчните нерви на тялото и главата не могат правилно да бъдат съчленени. Няма яснота дали умственият капацитет на програмиста ще се запази, дори и всичко да премине успешно.

Заболяването на Валери Спиридонов прогресира с всяка изминала година и сега той контролира тялото си трудно. Това е и основната причина Валерий да се реши на подобна операция, въпреки опасността да не оживее след приключването й.

трансплантация на глава, Рен Сяопин

д-р Рен Сяопин по време на трансплантация на глава на мишка

Основният асистент на италианския лекар ще бъде китайският му колега Рен Сяопин. Той има опит в трансплантирането на глава на маймуна, а преди това е осъществил успешно над хиляда подобни интервенции върху опитни мишки. Въпреки това само преди дни в интервю за агенция Франс прес хирургът Рен Сяопин е изразил съмнение, че екипът ще бъде готов за тази сложна операция в края на 2017 г.

„Срокът ми се струва малко вероятен, след като отчитам пропуските в знанията на всички от екипа“,

заяви за АФП Сяопин.

На този етап, по думите на д-р Сяопин няма яснота каква ще е реакцията на властите в Китай за това, че подобна операция ще бъде осъществена на територията на комунистическата държава. Самият Рен Сяопин е отказал да потвърди дали донорът на здраво тяло ще бъде китаец. В страната не е широко разпространено донорството на органи. Причината е, че повечето китайци вярват в прераждането и са на мнение, че тялото им трябва да бъде цяло след смъртта.

Сред другите трудности преди така очакваната от целия свят първа трансплантация на глава са, че все още няма разработен метод за възстановяване на нервните окончания на гръбначния мозък, след като бъдат свързани. Науката е в очакване да бъде създаден и свръх остър скалпел, за да не бъдат травмирани нервните влакна при разрезите. Клетъчното инженерство ще трябва да помогне за бързото срастване на тялото и главата в един цялостен организъм.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg