Разгадаха от кои гени зависи дали ще живеем дълго

0

Страхът от смъртта и възможно най-дългият живот винаги са били теми, които са вълнували поколения наред, не само у нас. Е, декември 2015 г. ще остане в историята на медицината с откриването на това от кои гени зависи дали ще живеем по-дълго! Генетици от Съединените щати и Италия посочиха четири гена, от състоянието на които зависи продължителността на живота на човека (от 90 години нагоре).

гени, генетици, дълголетие, старост, сексВажни за дълголетието са се оказали гените ABO (определящи кръвната група), CDKN2B (които отговарят за регулиране на жизнените цикли на клетките), SH2B3 (свързани с продължителността на живота на плодовите мушици) и един от HLA (отговарящ за разпознаването на клетките на собствения организъм от имунната система).

Специалистите са стигнали до изнесените изводи, след като са анализирали данните на 800 души на повече от 100 години и на 5000, надхвърлили 90-годишна възраст. Те са се отличавали с липсата на сериозни дефекти в гените ABO, CDKN2B, SH2B3 и HLA в сравнение с другите (по-млади) хора.

Учените предполагат, че 20 процента от средната продължителностт на човешкия живот се определя от генетичните фактори.

гени, генетици, дълголетие, старост, секс

Познаването на основните гени, свързани с дълголетието, ще позволи на учените да изработят препоръки и механизми за подобряване и поддържане на тяхната работоспособност.

Резултатите от изследванията са публикувани в специализираното сп. PLOS Genetics, съобщи „Ню сайънтист“.

Щом сте прочели тази статия, със сигурност интересни ще бъдат за Вас и следните теми, публикувани наскоро в delo.bg:

105-годишна баба разки тайната на дълголетието си,

Рецептата за дълголетие на 109-годишна шотландка,

Тайната на японското дълголетие,

Австралиец на 109 години плете пуловери за пингвини,

103-годишен се ожени за 11 години по-млада булка

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg