В очакване на нови климатични промени

0

Учени от университета в Саутхемптън и Националния океанографски център (NOC) провели проучване, чиито резултати показват, че в близко бъдеще може да очакваме мащабни промени в климата, които ще продължат десетилетия. Тази промяна е свързана с охлаждането на Атлантическия океан. Тя вероятно ще доведе до повече сухи летни месеци в Обединеното кралство и Ирландия, ще се ускори повишаването на океанското ниво по протежение на североизточния бряг на Съединените щати и ще доведе до суша в Сахел (географски район в Африка, означен в синьо на публикуваната снимка). Промяната може да означава намаляване на средната температура с 0.5 градуса по Целзий, което би трябвало частично да компенсира глобалното затопляне и да доведе до по-малко урагани в САЩ.

SahelПовърхностните води на Атлантическия океан се охлаждат и се затоплят от няколко десетилетия.

  • Имаме доказателства, че тези промени засягат температурата, валежите, сушата и честотата на ураганите на много места в света. Тaзи променливост, наречена няколко десетилетна атлантическа осцилация (AMO) е важно явление, което засяга Атлантическия океан и климата на целия регион – казва д-р Жерар МакКарти, водещ автор на редица изследвания на глобалното затопляне, – и може би ще доведе до по-малко урагани в САЩ.

Появата на AMO е резултат от пренос на топлина от океанските и морските течения към северните части. Явлението трае 20-30 години и експертите говорят за положителни AМО, когато по-силните течения пренасят повече топлина, и отрицателни AMO, които се получават в резултат на отслабените течения в околностите на Европа и пренасят по-малко топлина. Силата на океанските течения се измерва чрез мрежа от сензори, наречена RAPID. От десетилетия тя събира информация за Атлантическата меридионална термохалинна променлива циркулация (AMOC). За отслабването на AMOC било съобщено още в началото на миналата година. Сега експерти смятат, че това е предвестник на предстоящото пристигане на отрицателната фаза на АМО, която охлажда водата на Северния Атлантик.

cyrkulacja-oceanicznaВъпреки че сензорната мрежа RAPID събира данни само от 10 години, на учените са били необходими данни и сведения от по-дълъг период. Затова те се възползвали от събираните в продължение на 100 години данни за средното ниво на океаните. Въз основа на тези данни, учените създали компютърни модели, показващи пренасянето на топлина в океаните и влиянието на този процес върху температурата на повърхностните води на различни места. „Благодарение на това“ – казва д-р Иван Хей, океанограф от Университета в Саутхемптън, – „успяхме да получим доказателства за връзката между океанската циркулация и появата на AMO.“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg