Цветът на очите е индикатор на някои болести

0

Очите Ви са кафяви, сини, зелени, а може би с цвят на мед или пък сиви.

Цветът на очите могат да се различават по своите нюанси и интензивност в зависимост от гените или етническата принадлежност.

Цветът и пигментациата на ириса обаче не са само за красота. Те също така могат да бъдат индикатор за здравословни проблеми.

  1. Тъмнооките са изложени на риск от катаракта

cvetyt na ochite-tymniПомътняването, което се появява в зеницата на окото, е чест симптом на катаракта – често срещана болест сред хората в напреднала възраст. Оказва се, че тъмнооките хора са най-изложени на опасността от възникването й. Проучването, публикувано в American Journal of Ophthalmology показва, че рискът е по-голям за тях с около 1.5 – 2.5 пъти, отколкото за хората със светли очи.

Най-добрият начин да се избегне катарактата при хората с тъмни очи е осигуряването на подходяща защита на очите от ултравиолетовите лъчи. Ако носите очила, погрижете се стъклото им да има висок UV филтър. Същото се отнася и за хората, които носят контактни лещи. През лятото е по-добре за очите да не се купуват евтини слънчеви очила, а такива с гаранция, че ефективно защитават очите.

  1. Витилиго е по-рядко срещана болест при синеоките

Изследване, проведено през 2012 г. и публикувано в списание „Nature“ доказва, че автоимунното заболяване витилиго, което причинява загуба на цвета на кожата, най-рядко се наблюдава при хората със сини очи. Изследването било проведено с 3 хиляди представители на бялата раса. Те били болни от витилиго. От тях, 27 % били със син цвят на очите, 30 % били със зелени или пъстри очи, а 43 % – с кафяви. В допълнение, изследователите открили, че промените в два специфични гена. Те са отговорни за синия цвят на очите, или по-точно гените Tyr и OCA2 намаляват риска от витилиго.

  1. Меланома се среща по-често при хората със сини очи

От генетична гледна точка витилиго и меланома са напълно противоположни болести. Затова не е изненадващо, че естествената защита на синеоките хора срещу витилиго води до повишен риск от развитие на меланом. Обяснение на това правило може да бъде теорията, че витилиго е автоимунно заболяване. Това означава, че имунната система погрешно тълкува сигнали, които достигат до нея от тялото. Твърде интензивният отговор на подадения сигнал води до факта, че хората с кафяви очи са по-податливи на витилиго. Също така техният организъм успява да изгради защита срещу меланома. Конкретно обяснение за тази взаимовръзка все още не е напълно формулирано. Известно е обаче, че количеството и видът на пигмента са общи фактори на тези две заболявания.

  1. Тъмнооките са по-податливи на въздействието на алкохола

Ако очите Ви са пъстри или кафяви, то вероятността да усетите въздействието на алкохола по-бързо от останалите хора, е по-голяма. Изследователи от Университета във Върмонт открили, че хората с по-тъмни очи изпитват по-честа необходимост от алкохол. Това е фактор по-лесно да се пристрастят към алкохола. Потвърждение е и фактът, че тъмнооките хора са по-чувствителни към ефектите на алкохола и злоупотребата с наркотичци. По тази причина, за да постигнат желания ефект на „замайване”, те се нуждаят от по-малка доза.

  1. Жените със светли очи имат по-висок праг на болка

cvetyt na ochite-siniАмериканският професор по анестезиология Инна Белфър представила резултатите от щателно проучване. То показва, че жените със светли очи имат по-висока устойчивост на болка и изпитват по-малко дискомфорт, отколкото дамите с тъмни очи. Проведеният от нея експеримент бил фокусиран върху жени преди и след раждането. Според получените резултати, жените с по-тъмни очи чувствали много повече дискомфорт, отколкото светлооките. Приложените болкоуспокояващи при дамите с тъмни очи също били много по-силни, отколкото тези, които били приложени при останалите жени. Според специалиста, тези резултати са само началото на научните изследвания с цел да се открият генетични детерминанти на чувството на болка.

  1. Хората със светли очи са по-склонни към дегенерация на макулата

Една от най-честите причини за загуба на зрението след 50-годишна възраст е развитието на дегенерация на макулата. Това заболяване включва увреждане на малка част от окото в близост до ретината. Обикновено започва с размиване на образа и завършва с пълна загуба на зрението. В допълнение към генетичната предразположеност и тютюнопушенето като причина за дегенерация на макулата се счита и светлият цвят на очи. Това от своя страна дори удвоява риска.

Доколкото нямаме влияние върху цвета на очите си и свързаните с него заболявания, то поне можем да направим всичко, което зависи от нас, органът на зрението да ни служи възможно най-дълго. Ако забележим, че очите ни изглеждат по-различно от нормалното, като например поява на зачервяване или пожълтяване в бялата част от очната ябълка, трябва да се обърнем към лекар. Зачервяването може да е симптом на алергия, а пожълтяването  да е признак на неправилно функциониране на черния дроб.

Промяната в цвета на очите може да е резултат от наследствено заболяване, рак или други сериозни заболявания, които изискват лекарска консултация.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg