Доказано: Този добре познат аналгетик е опасен за мъжкия плод на бременните жени

0

Доказано е категорично, че един определен аналгетик може да повлияе зле на плода, особено ако той е от мъжки пол. Според Бернар Жегу, специалист от френския Национален институт за изследване на здравето, приемът по време на ранна бременност на ибупрофен  едно много разпространено лекарство срещу болка, може да повлияе отрицателно върху развитието на гениталния апарат на мъжкото бебе, което ще се роди.

този аналгетик е вреден за бебетата в утробата на майката

Бернар Жегу

Според проучването на д-р Жегу, цитирано от световните агенции,

много е рисково приемането на този аналгетик, особено в първите три месеца от бременността.

Ибупрофенът се продава без рецепта в много държави по света и досега се предписваше без притеснения на бременни жени, досущ като парацетамола и аспирина. Според френското проучване,

всяка десета жена признава, че е приемала ибупрофен по време на бременността си.

картофите може да са опасни за бременните

Но действителният процент може би е доста по-висок – 30 на сто, предполагат учените. Френските специалисти, съвместно с техни шотландски и датски колеги, провели опити с ибупрофен и неговото въздействие върху тестиси на човешки зародиши. Те били взети от материал, получен след аборти. Какво се оказало?

Този аналгетик променя хормоналната система в ембрионалните тестиси.

Според Бернар Жегу,

ибупрофенът удвоява риска от крипторхидизъм (т.нар. асансьорен тестис)при малките момченца, при които се наблюдават аномалии при спадането на тестиса в скротума.

Ибупрофенът разстройва също производството на хормоните в тестисите, сред които е и тестостеронът, който определя първичните и вторичните полови белези.

източник: nature.com

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg