Храни с този природен продукт намаляват шансовете при мъжете да имат деца

1

В delo.bg вече сме писали кои са десетте храни, забавящи стареенето при мъжа. Знаете ли, че освен здравословни хранителни продукти, увеличаващи фертилитета при нас, мъжете има и храни, които го потискат?

Мъжете, които хапват доста често храна, богата на соя, съкращават своите шансовете един ден да имат деца.

Изводът е на специалисти от Испания. Те са открили достатъчно доказателства, че природните съставки на соята могат да увредят сперматозоидите. Специалистите по фертилитет твърдят, че един от тези вегетариански продукти е соевото сирене – тофу.

храни, които увреждат мъжкия фертилитет

По думите им, виновни за този пагубен ефект са фитоестрогените – еквивалентът при растенията на женските хормони. Именно фитоестрогените снижават значително скоростта на сперматозоидите и повишават броя на тези с грешен хромозомен брой, които от своя страна затрудняват оплождането.

Първоначално специалистите от университета на Валенсия са направили изследване за това какъв е ефектът на ендокринните смутители като използваният в покритието на пластмасовите опаковки бисфенол А. В продължение на две години те изследвали и наблюдавали начина на хранене на 25 души. Учените стигнали до извода, че

най-голям ефект върху невъзможността за възпроизводство при мъжете има приемането на храни със соя.

храни, които увреждат мъжкия фертилитетСпоред авторите на проучването, данните могат да помогнат значително на мъже, които имат проблеми да се сдобият със собствено поколение. Техни колеги пък са на мнение, че изследването е недостатъчно (предвид броя на доброволците), за да се приемат за показателни изнесените резултати.

Доста често соята се използва като заместител на млечните продукти и на месото. Все повече хора по света предпочитат бадемово или соево мляко, което пък от своя страна намалява търсенето на краве мляко.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

мляко, рак на гърдатаЖените го пият, без да знаят, че води до рак на гърдата

 

 

здравословни храниИзключете още сега тези „здравословни“ храни от менюто си

 

 

Жените без сливици и апендикс са по-плодовитиЖени без сливици и апендикс забременяват по-лесно

 

 

Бременност, цигариКак тютюнопушенето влияе по време на бременността

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. Иман на

    Доколкото знам тофу се яде най-много в Китай, а сещате ли се, че китайците се плодят най-много в света, та чак трябваше да си узаптят с някакъв закон…

Коментирай в Delo.bg