Рециклират батерии със… сперма от сьомга

0

Огромни количества сперма от сьомга всяка година се унищожават от рибната индустрия в Япония. Изследователи от университета в Токио веднага предложиха алтернативната й употреба и то в индустрията.

Рециклират батерии със сперма от сьомга в Япония

Рециклират батерии със сперма от сьомга в Япония

Учените предлагат хилядите тонове сперма от сьомга да не се изхвърлят, а да бъдат използвани като суровина за рециклиране на металите, познати още като лантаниди. Тези редки метали се използват в редица продукти от ежедневието – от презареждащи се батерии през смартофони до магнити за електроуреди и енергоспестяващи крушки.

Нуждата от лантаниди рязко е нараснала през изминалите години, като само за 2013 година количеството е достигнало 110 000 тона. Добивът на този тип метали обаче е изключително труден. Китай като монополист върху производството им налага ограничителни квоти зи износ. Едва с началото на 2015 година режимът е леко облекчен.

За да се посрещнат нуждите на индустрията, усилията са насочени към рециклиране на лантанидите. В момента използваната технология се състои в натрошаване на уреда и поставянето му в киселинен разтвор, при което се извличат химични вещества, съвместими с тези метали.

За подобрението на метода, японските учени са правили опити с лиофилизирана сперма от сьомга. Известно е, че тя е изключително богата на ДНК.

Те са доказали, че фосфатните групи на спермата се комбинират лесно с изследваните метали. Тя се хомогенизира лесно с разтвори, богати на лантаниди.

Лиофилизираната сперма от сьомга е богата на ДНК пудра, а нейните фосфатни групи се свързват лесно с редките метали

Лиофилизираната сперма от сьомга е богата на ДНК пудра, а нейните фосфатни групи се свързват лесно с редките метали

Те прилепват към нея, а след това металите се извличат чрез обработване в киселинен разтвор и подходяща центрофуга, готови за нова употреба.

„Този метод позволява да се извлекат 80 на сто от редките метали, но не осигурява ефикасното им отделяне един от друг“,

репликира Жан-Клод Бюнзли, учен от Политехническия институт в Лозана, Швейцария. Бюнзли не е участник в изследването.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg