Сомнамбулите (лунатиците) имат обща черта

0

Френски учени открили наскоро една много интересна черта, свързана с лунатизма. Проучването показало, че сомнамбулите имат много специфична реакция към болката, която изпитват по време на сън.

Но какво точно представлява лунатизмът?

сомнамбули, лунатициСомнамбулизмът, или още наричан лунатизъм или ходене на сън, е явление, което се изразява в изпълняване на различни дейности по време на сън в леглото или извън него, от хората, засегнати от болестта. Най-честите прояви са ходене из къщата, хранене, или пък обличане малко след заспиването на човека. Хората, страдащи от сомнамбулизъм често не изглежда да осъзнават действията си. Симптомите започват да се активират около 30-40 минути след заспиване, когато сънят навлиза в пика си, с бавни вълни наречени NREM. Според експертите, сомнамбулизъм се появява поради незрялост на централната нервна система, и поради това често се случва при деца и юноши, като обикновено с израстването на детето отшумява. Но ако се случва и при възрастни, това вече наистина е болестно състояние.

сомнамбули, лунатициИзследователи от Университета на Монпелие и болницата Hospital Gui-de-Chauliac в Монпелие, Франция, са изследвали мозъчната функция от 100 здрави и 100 засегнати от сомнамбулизъм души, които обикновено ходели на сън. Средната възраст на участниците в изследването била 30 години. Лекарите оценявали интензивността на усещането им за болка по време на сън и бодърстване. Експериментът оценявал честотата на поява на главоболие при здравите и при лунатиците. Установено било, че сомнамбулите поне веднъж в живота си са били сериозно наранени по време на среднощните си разходки. Интересното е, че 79% от сомнамбулите се оплаквали, че по време на сън не чувствали никаква болка, дори когато са били сериозно ранени. Честотата на главоболие в групата на лунатиците била 4 пъти по-висока, отколкото в групата на здравите хора. Мигрената също се появявала 10 пъти по-често при тях.

Изследователите предполагат, че събраните данни ще помогнат да се разбере и изследва по-добре природата на сомнамбулизма.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg