Смартфони откриват болни от рак клетки

0

D3System е новият революционен апарат в борбата срещу рака, ползващ технологията на смартфоните. С негова помощ навреме ще се откриват ракови образувания, а и много други различни заболявания и то при много ниски разходи за изследването.

Специалисти от Масачузетския технологичен институт са успели да разработят технология, при която с помощта на множество генерирани от апарата холограми се сглобяват микроскопични изображения в 3D среда. Това е достатъчно, за да може да се извърши изцяло дигитален анализ на молекулярния състав на тъканните клетки на пациента.

Първият апарат от този тип, използван изцяло за експериментални цели, е оборудван с модул за изображения, който е свързан към смартфон. Всички генерирани изображения от модула се записват от камерата на смартфона в много високата резолюция. Само чрез една дигитална картина от взета проба – кръв или тъкан, устройството може да обработи и съхрани молекулярните данни на повече от 100 000 клетки.

Молекулярният анализ на туморите чрез пробите от кръв или тъкан, всъщност се осъществява чрез маркиране на заболелите клетки чрез микро-сфери от пластмаса, които се долепват до туморните образувания. Тестът за кратко време установява кои клетки имат рак и кои не.

Откриване на рак с помощта на смартфонПредвижда се събраната информация да се предава на сървър, който чрез софтуер визуализира обработените графики на лекарите-специалисти. Цената на цялото изследване е повече от обещаваща – само 1,80 долара. Новината се посреща с надежда от някои от по-бедните страни, в които заради липса на финансиране, здравеопазването и навременното диагностициране на болни от рак, не е на нужното ниво.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg