Следобедният сън предпазва от инфаркт, а дългото гледане на телевизия води до белодробна емболия

0

Инфаркт и инсулт ще бъде трудно да Ви покосят, ако поспивате следобед всеки ден. В това са категорични лекари от Гърция. Кардиолозите от клиниката „Асклепион Вула“ в столицата на южната ни съседка са доказали, че следобедното подремване е изключително полезно за здравето ни. Според специалистите сънят в часовете след 14.00 понижава кръвното, а от там допринася и за предпазване от инсулт и инфаркт. Още нещо – ползата от съня след пладне е висока и за страдащите хора от високо кръвно налягане. Подремването следобед при тях води до намалена необходимост от медикаменти, които да контролират състоянието им.

По-дълъг сън – по-добри ползи за здравето ни, отсичат медиците. При пациентите, които спят следобед, се наблюдава с 5 на сто по-ниско средно систолично кръвно налягане не само когато будуват, но и нощем, сравнено с будуващите пред целия ден.

следобеден сън, белодробна емболия, инфаркт

Ръководителят на проучването д-р Манолис Калистратос допълва данните на изследването с факти от историята:

„Желязната Лейди не е искала да бъде обезпокоявана следобед. Маргарет Тачър е искала пълно усамотение около 15.00 ч. всеки ден. Дори Уинстън Чърчил е твърдял, че е задължителна дрямката между хапването на обяд и вечеря. Нашето изследване опровергава максимата на големия поет Уилям Блейк, според когото най-добре е да се мисли сутрин, следобед да се действа, вечер да се хапва, а през нощта да се спи, защото резултатите са недвусмислени, а именно, че следобедната дрямка е полезна за здравето.“

Друго изследване, този път на учен от Япония доказа, че дългото гледане на телевизия може да предизвика белодробна емболия. Застояването пред малкия екран увеличава опасността от възникването на съсиреци в кръвта, което обуславя предизвикването на белодробната емболия, категоричен е д-р Тору Ширакава. Ученият от университета в Осака твърди, че гледането на телевизионни предавания над 5 часа дневно увеличава със 100 % риска от развиването на фаталното заболяване, сравнено с тези, които стоят пред телевизора не повече от два часа и половина в денонощието.

инфаркт, телевизия, белодробна емболия

Проучването на японския специалист отнело 18 години. Той проследил здравните досиета на повече от 86 000 души. Съветите на д-р Ширакава към телевизионните зрители са да не стоят непрекъснато в седнало състояние, а от време на време да се раздвижват, както и да пият често вода.

При коварната белодробна емболия кръвен съсирек предизвиква запушване на белодробната артерия. Това води до болки в гръдната област, както и до недостиг на въздух и е една от основните причини за внезапна смърт.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg