Самотата убива двойно повече хора от затлъстяването

0

Самотата убива два пъти повече хора от затлъстяването, установиха учени от университета в Чикаго. Според тях възрастните самотници са с 15-процентов риск да умрат по-рано от старите хора, които живеят в компанията на свои близки.

Причината за това е, че животът на стари години в изолация разсипва имунната система и отнема цели години от жизнения ни път. Именно това е причината самотата да е вредна за здравето и да взима два пъти повече жертви, отколкото затлъстяването.

затлъстяване, самота

Проучването на екипа на Джон Качопо обхванало жени и мъже доброволци на възраст над 50 години. Учените установили, че при самотните хора се активират специфични гени – CTRA. Те влияят зле на имунната система и й пречат в борбата срещу вирусите, като в същото време стимулират възпаленията.

Повишените нива на гените CTRA от своя страна потискат мотивацията на възрастните хора и те все по-трудно търсят социални контакти. Получава се нещо като затворен кръг с отрицателни последствия върху здравето. Тези обстоятелства обясняват и защо е толкова трудно на самотниците да променят своя начин на живот.

затлъстяване, самота

Нашите съвременни общества са изправени пред двойната заплаха от застаряващи нации и крайно фрагментирана социална среда. При тези условия все по-малко хора общуват на живо един с друг, а предпочитат виртуалните контакти.

Освен всичко самотата се отразява зле и върху съня на хората. Те все по-трудно заспиват вечер и се нуждаят от медикаменти за тази цел. Д-р Качопо съветва самотните възрастни хора да се ангажират в социални дейности, като например четене на вестници и книги или отглеждане на малки деца. Домашните любимци също са незаменими помощници при преборването на самотата, изтъкват учените.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg