Революционно! Създадоха метален водород

0

Истинска революция в науката направиха учени от САЩ! Те успели да компресират водород до такава степен, че да го превърнат в метал. По този начин те създадоха нов клас материал, който може да функционира като свръхпроводник при стайна температура, става ясно от публикация в сп. „Science“.

Постижението на специалистите от Харвардския университет се явява първото потвърждение на теорията, предложена през 1935 г. от физиците Хилард Бел Хънтингтън и Юджин Уигнър. Според нея водородът – газ в естественото си състояние, може да премине в метално състояние под въздействието на екстремен натиск.

Няколко екипа се съревновават в разработването на метален водород заради потенциала му на свръхпроводник.

В момента свръхпроводниците, като например използваните в апаратите за ядрено-магнитен резонанс, трябва да бъдат охлаждани с течен хелий, за да бъдат поддържани при крайно ниски температури – доста скъп процес.

За целите на настоящото изследване специалистите са използвали клетка с диамантени наковални – конструкция от два синтетични конични диаманта, поставени един срещу друг. Те са третирани по специален начин, за да се предпазят от напукване при прилагането на огромно налягане – проблем, осуетил предишни експерименти.

създадоха метален водород

Остава въпросът дали компресираният водород може да запази металните си свойства при стайна температура, което би го превърнало в идеалния свръхпроводник. Според авторите на настоящото проучване това е възможно, но предстои да бъде доказано.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Руски химици създадоха материал, който убива 99,9% от микробитеРуски химици създадоха материал, който убива 99,9% от микробите

 

Нов материал – чудо пести ток и пари, графенНов материал чудо пести ток и пари

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg