Създадоха изкуствена кожа за трансплантации

0

Учените разработват проект по създаване на изкуствена кожа за военни цели. Съвременната медицина работи и се развива не само за цивилното население, но също така помага на армията в по-добро изпълнение на нейните задължения и справянето с тежките наранявания, получени на бойното поле. Така например, американски лекари се заели да разработят изкуствена кожа за военни цели, която би могла да бъде използвана в случай на наранявания или изгаряния.

Структурата на изкуствената кожа поразително прилича на истинската кожа. За нейното производство ще бъде необходимо да се вземат клетки от кожата на болния пациент. Изкуствено отглежданата кожа ще може да бъде използвана за трансплантация, например, когато кожата на някой войник, бъде изгорена или унищожена. Лекарите подчертават обаче, че е възможно да има много усложнения, не само по отношение на присадената кожа, но може да има отражение и върху други органи. Усложненията могат да включват дори отхвърляне на имплантите. Имунната система вижда трансплантирания орган като чуждо тяло и не позволява тя се вкорени в избраното място.

Според експертите, новоразработената технология дава надежда, че лечението на болни пациенти ще бъде завършено успешно. Американските лекари планират да тестват в лабораторни условия отглеждането на кожата на 12 пациенти. Прилагането на трансплантацията е планирано да се проведе в близко бъдеще.

Интернет гигантът Google също неотдавна огласил плановете си да създаде изкуствена кожа. Компанията обяви, че иска да създаде специални наночастици, които да се използват за диагностициране на рак. А за тази цел е необходимо създаването на изкуствена кожа.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg