Разкодираха картата, използвана от Колумб

0

През 1962 година анонимен дарител предал на Университета в Йейл карта а света, нарисувана от Хенрикус Мартелус, картограф от немски произход от петнадесети век, който бил нает на работа във Флоренция. Най-новите изследвания на картата показват, че Христофор Колумб я е анализирал многократно преди да се отправи на своето първо пътешествие.

Преди 50 години, когато всъщност картата се озовала за първи път в ръцете на учените от Университета в Йейл, те веднага разбрали, че това е изключително важен за географските познания на европейците обект от епохата на първите големи географски открития. За съжаление 500-годишната карта била в много лошо състояние и почти не можело да бъде разчетена. Едва сега, благодарение на развитите технологии, учените успели да я разгледат в детайли.

christopher_columbus_1Година по-рано, през август, екип от експерти, посетил библиотеката Beinecke Rare Book & Manuscript Library, в която картата на Колумб висяла в продължение на години. Експертите са направили серия от снимки в 12 различни дължини на вълните на светлината. След това фотографиите били анализирани чрез специализиран софтуер. Открихме много повече информация, отколкото очаквахме – казва Чет Ван Дузър, който бил начело на изследователския екип.

На картата, която датира от около 1491 година, е показана цялата познавана по това време земна повърхност – от Атлантическия океан чак до Япония. Скорошните проучвания успели да установят на картата множество описания на определени райони на земното кълбо. Например в района на североизточния Азия, е описан народ с името Балор, който не познавал нито виното, нито пшеницата, и се хранил предимно с еленско месо.

Според описанията в картата, за Южна Азия се смятало, че живеел народът Панотии, който имал толкова големи уши, че хората можели да ги използват като спални чували. За Източна Азия описанията в картата са заимствани от Марко Поло. Ван Дузър, които ги разгледал по-подробно, открил, че авторът на картата си е послужил за създаването й с ръкописни карти на различни пътешественици, а не с наличната към онзи момент печатна версия.

christopher_columbus_2Учените казват обаче, че най-интересната информация е за Южна Африка. Ван Дузър, който проучил картата на Мартелус, заявил, че информацията за региона е пресъздадена на базата на картата на Египтус Новело, чиито три ръкописи успели да оцелеят, прикрепени към „Географията“ на Птоломей. Картата на Египтус Новело била създадена въз основа на информация, предоставена от жители на Африка, които вероятно са били Етиопци, дошли през 1441 година на Съвета на Флоренция. Въпреки това, последните проучвания показват, че на картата на Мартелус има зони, разположени на изток от тези, които виждаме на познатите версии на Египтус Новело. Немският картограф имал щастието да анализира по-пълната версия на тази карта.

„Това е много важен документ за създаването на картите на Африка от хора от Африка, запазени благодарение на европейските източници“,

казва Ван Дузър.

Ново изследване заключава също, че картата на Мартелус е оказала влияние и върху по-късните картографи. Като например създадената през 1507 година карта от Мартин Валдсмюлер, която е първата карта, на която е увековечено името „Америка“ и се говори за Новия свят. На картата от 1507 година има много текстове, които се намират на същите места като на картата на Мартелус.

Ван Дузър също така счита, че Христофор Колумб е познавал добре картата на Мартелус, или поне карта, която е била много подобна на тази на Мартелус. От писма на сина на Колумб Фердинанд, знаем, че Колумб е очаквал да се появи в Япония на място, което било нарисувано и от Мартелус и страната трябвало да бъде точно на такова място, което Мартелус бил задал на своята карта.

„Интересно е как хората възприемат света в даден момент в историята. В края на петнадесетия век мнението на хората за географското положение на континетните и на света, се променяло много бързо. Дори Maртелус в хода на кариерата си като картограф значително разширил своята познания“,

разкрива още Ван Дузър.

martellustekst2Картата на Мартелус била нарисувана с пигменти с различни цветове, което усложнило работата на съвременните учени. Различните цветове по различни начини реагирали на светлина. Постоянно учените откриват по нещо ново на картата. Фокусът в момента е върху блоковете от текст. Всеки ден откриват нови записи и разчитат нови думи.

Професор Роджър Ийстън, който е в изследователския екип, смята, че до момента са успели да забележат и възпроизведат само около 80% от записания текст на картата. Много от частите по картата са невидими за окото и само цифровата обработка показва, че има пасажи от текст по картата. Към момента учените са стигнали в своите анализи до околностите на остров Ява.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg